En bild på Skatteverkets logga och bitcoinSkatteverket jagar skattesmitare inom handeln med kryptovalutor. Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Privatekonomi

I jakten på skattesmitare har Skatteverket riktat blicken mot handeln med kryptovalutor. Många svenskar har nämligen tjänat enorma summor på kryptohandel utan att betala skatt. Hittills misstänks hundratals personer för skattesmitning.

Skatteverket startade en större insats förra året mot handeln med kryptovalutor där personer undgått beskattning. Det myndigheten fokuserat på är om personerna som sysslar med kryptohandel väljer att redovisa inkomsterna man gör på sin handel eller inte.

Tidigare i våras upptaxerade man bland annat en man med 8 miljoner kronor då han undkommit skatt genom att inte redovisa sina inkomster och värdeökning av bitcoin.

Just för tillfället pågår ett hundratal utredningar och fler fällande beslut är att vänta.

Handeln med kryptovalutor har flugit under radarn

Tidigare har de som handlat med kryptovalutor gått under radarn och därav har det varit lättare att undkomma beskattning. Nu när Skatteverket lägger mer resurser inom området hoppas man dock att antalet skattesmitare ska minska.

De som lyckats undgå skatten har gjort stora vinster. Skatteverkets kontrollsamordnare Henrik Kisterud berättar för Di Digital att värdeökningen på framförallt bitcoin varit enorm sedan 2017. De som köpte bitcoins tidigt och därefter sålde under 2017 har gjort jättevinster på sina försäljningar.

Många försöker medvetet undkomma beskattning

Enligt Henrik Kisterud är det många som sysslar med kryptohandel som gör ärliga misstag och helt enkelt glömmer att de måste betala skatt. Det finns dock personer som gör vad de kan för att undkomma Skatteverket.

I vissa fall kan personer ha gjort transaktioner på flera miljoner kronor och helt enkelt låtit bli att redovisa detta för Skatteverket.

Info! Kryptovalutor klassas inte som en valuta utan ska istället beskattas som ”andra tillgångar”. För att deklarera krävs en K4-blankett.