Se till att dina försäkringar täcker det viktigaste och försäkra inte mer än vad du behöver. Vissa försäkringar ingår i andra försäkringar. Genom att lägga en timme eller två på att gå igenom vad dina försäkringar innehåller kan du spara tusentals kronor. Foto: Zastolskiy Victor/Shutterstock.com

Privatekonomi

En snårig del av privatekonomin är bland annat försäkringarna. Det gäller att du är rätt försäkrad och att du inte har överförsäkrat dig eftersom det kan bli ganska dyrt, skriver Avanza.

Det finns flera olika försäkringar som ska täcka allt från hemmet till ägodelar och personer. En del av försäkringarna kan man få via jobbet eller sitt fackförbund, medan man måste teckna andra försäkringar själv. Du kan spara tusenlappar genom att lägga en timme eller två på att gå igenom dina försäkringar.

Försäkra inte mer än du behöver

Försäkra bara det du inte har råd att förlora lyder en tumregel. Den typen av regel är lättare att tillämpa på vissa försäkringar än andra. Hemförsäkringen är en sån typ av försäkring medan det är svårare att kompromissa när det gäller personförsäkring. 

Om du har en stor ekonomisk buffert och får pengar över varje månad är försäkringsbehovet troligtvis inte lika stort eftersom ett trasigt kylskåp eller en trasig spis inte påverkar din ekonomi allt för mycket.

Försäkringsbolagen ser gärna att vi försäkrar mer än vad vi behöver men du bör räkna igenom vad försäkringarna kostar i relation till om du måste köpa en ny kyl eller spis. Hur försäkrad du måste vara är en smaksak. En del vill ha både hängslen och svångrem medan andra inte har samma behov. Det som avgör hur många försäkringar du behöver är ditt behov och din ekonomi.

Försäkra bilen

Alla måste ha sin bil trafikförsäkrad. Förutom det bör alla bilägare ha en halvförsäkring eller en helförsäkring. I halvförsäkringen ingår allt utom vagnskadeförsäkring. I en helförsäkring ingår allt som ingår i en halvförsäkring inklusive vagnskadeförsäkring. Innan du tecknar en bilförsäkring bör du jämföra priserna för de olika försäkringarna.

Tänk på! När du köper en ny bil så ingår nästan alltid en vagnskadegaranti som sträcker sig i tre år.

Hemförsäkring

En hemförsäkring bör alla ha. Men det är olika beroende på om du bor i en bostadsrätt eller småhus. En del bostadsrättsföreningar har ett bostadsrättstillägg i fastighetsförsäkringen och då behöver du inte teckna någon hemförsäkring.

I hemförsäkringen ingår oftast ett reseskydd, överfallsskydd och ansvarsskydd, vilket gör att du inte behöver teckna det extra. Innan du tecknar en hemförsäkring bör du jämföra olika försäkringar och gå igenom vad de verkligen täcker.

Reseförsäkring

En reseförsäkring ingår alltid i hemförsäkringen, men bara upp till 45 dagar. Om du ska vara borta längre än 45 dagar kan det vara bra att teckna en tilläggsförsäkring om olyckan skulle vara framme och du blir sjuk eller skadar dig.

Om du inte ska vara borta längre än 45 dagar är det onödigt att teckna en separat reseförsäkring. Men innan du ska ut och resa bör du gå igenom reseskyddet som finns i din hemförsäkring för att se vad det täcker. 

Barnförsäkring

Innan du väljer barnförsäkring bör du gå igenom de olika försäkringarna noga. En del försäkringsbolag vill att du tecknar en gravidförsäkring innan barnet är fött eftersom minsta lilla symtom hos barnet som du har sökt hjälp för kan göra det omöjligt att teckna den försäkring som du faktiskt vill ha, vilket gör att barnet inte kan kvalificera sig för alla skydd som ingår i en barnförsäkring.

Innan du tecknar en barnförsäkring bör du jämföra de olika försäkringarna. 

Tänk på! Det är smart att skaffa en gravidförsäkring. Den skyddar både dig och barnet i magen och även om barnet skulle födas med en sjukdom så har barnet ett fullgott försäkringsskydd.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

Det är viktigt att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Det är vanligt att man får en olycksfallsförsäkring via jobbet eller sitt fackförbund och då behöver du inte teckna någon sådan separat. Om du tecknar en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring skyddar det medicinsk och ekonomisk invaliditet. 

Dock är det viktigare för barn att vara försäkrade än för vuxna eftersom vuxna nästan alltid får ett visst ekonomiskt stöd från Försäkringskassan eftersom man oftast har en inkomst att försäkra. 

Inkomstförsäkring

Tre faktorer som avgör om du måste teckna en inkomstförsäkring

  1. Hur bra du och ditt hushåll kommer att klara sig om du får en lägre inkomst
  2. Hur lätt det är att hitta ett nytt arbete med lika bra lön
  3. Hur ditt skydd ser ut när det gäller andra inkomstförsäkringar

Innan du tecknar en inkomstförsäkring bör du därför först undersöka hur stor ersättning du får genom din a-kassa eller Försäkringskassan om du blir sjuk. Undersök även om du har en inkomstförsäkring genom ditt fackförbund och vad den försäkringen täcker. 

En inkomstförsäkring som du tecknar privat ska komplettera den arbetslöshetsförsäkring du får från a-kassan eller Försäkringskassan och göra att du får en större ersättning om du blir arbetslös. 

Livförsäkring

En livförsäkring gör att de efterlevande klarar sig ekonomiskt om du skulle dö. Det gäller framför allt bostadssituationen. Om en i hushållet dör kan det vara svårt för de kvarvarande att bo kvar. Innan du tecknar en livförsäkring bör du gå igenom vad de innehåller och hur du får mest skydd för pengarna.

Tänk på! Innan du tecknar en livförsäkring måste du oftast genomgå en hälsokontroll och lämna in en hälsodeklaration.