OKQ8 sett underifrån mot blå himmel och slöjmolnSoliditeten hos småbankerna är högre än hos storbankerna. I toppen ligger OKQ8 Bank följt av Sparbanken Lidköping och Virserums Sparbank. Foto: Press/OKQ8

Banknyheter

Soliditeten är mycket högre hos småbankerna än hos bankjättarna. Det visar en jämförelse som Westnova Management gjort mellan 88 banker, skriver SvD Näringsliv.

När Westnova Management rankar bankernas soliditet, eget kapital i förhållande till balansräkningen, skiljer det sig rejält mellan de 88 aktiva bankerna i Sverige. De mindre bankerna toppar listan. Först ligger OKQ8 Bank. Därefter kommer Sparbanken Lidköping och Virserums Sparbank, som har ett solitidetstal på cirka 30 procent. 

Dock har det skett lite förändringar i toppen jämfört med förra året. Då var de nämligen Virserums Sparbank som toppade listan. Därefter kom Sparbanken Lidköping, och OKQ8 Bank hade tredjeplatsen.

Bankernas soliditet har legat ganska stabilt

Enligt Westnova Managements vd och analytiker Henrik Molenius var den stora händelsen under förra året att Nordea inte var en svensk bank längre. I och med det minskade storleken på banksystemet. Dock påverkas inte soliditeten speciellt eftersom Nordea placerade sig mitt i soliditetslistan mätt i euro.

Under det senaste året har det annars bara skett små förändringar i soliditeten. Den årliga sammanställningen av bankernas soliditet visar en soliditet på 5,97 procent för de 88 bankerna. Det är en liten minskning i jämförelse med förra året då soliditeten låg på 6,03 procent.

Ytterst liten minskning för storbankerna

Storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank har en soliditet på 5,5 procent i genomsnitt. Under förra året låg soliditeten på 5,56 procent. Balansomslutningarnan för bankerna har ökat något mer än deras eget kapital.

– Senaste året har det skett en konsolidering, där soliditeten har ändrats relativt lite och även minskade en aning i fjol, från att tidigare ha ökat i genomsnitt varje år sedan 2015, säger Henrik Molenius.

Avanza ligger i botten på listan

Den genomsnittliga soliditeten för de 60 sparbankerna ligger på 15 procent. De behöver ha ett mer ackumulerat kapital än storbankerna för att klara av att stå emot förluster. Samtidigt har deras ägande i Swedbank långsiktigt ökat i värde.

Längst ner på listan ligger SBAB med ett soliditetstal på 3,84 procent följt av Nordnet med ett soliditetstal på 2,16 procent och Avanza som har ett soliditetstal på 1,32 procent. Dock hamnar soliditeten på över 4,5 procent hos Nordnet och Avanza om man räknar bort försäkringsrörelsernas påverkan på balansräkningen.

Enligt Henrik Molenius behöver de mindre aktörerna högre soliditet än statligt ägda SBAB och storbankerna. Samtidigt blir det svårt att skapa hög avkastning med hög soliditet.