De höga bolåneräntorna gör svenskarna mindre lojala mot sin bank. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com
BolånBoräntorna har höjts för alla, men det finns definitivt skillnader mellan olika banker. Det har konsumenterna upptäckt. En sammanställning från Ordna Bolån visar att många väljer att byta bank på grund av de höga räntorna.
I november 2021 var snitträntan för bolånetagare 1,38 procent. Nu i april var den 4,06 procent.
Den här utvecklingen verkar ha gjort bolånetagarna mer medvetna, och fler väljer att inte stanna hos sin nuvarande bank. SvD Näringsliv skriver om vinnarna och förlorarna på bolånemarknaden.
SBAB tog mest marknadsdelar i april
Enligt Ordna Bolåns sammanställning är SBAB den stora vinnaren på bolånemarknaden den senaste månaden. Bland storbankerna är det de som har haft lägsta bolåneräntan de senaste månaderna.
– SBAB:s tillväxt på nästan två miljarder i en marknad som krymper något, är imponerande. SBAB är omtyckta och statligt ägda – tröskeln att ta steget över är mindre. Kommentarer från politiskt håll kan också ha gynnat dem, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.
Storbankerna krymper
Bland de fyra storbanker som finns på marknaden har tre av dem haft höga boräntor. Handelsbanken är den bank som sticker ut där och har legat något lägre.
Storbankernas höga priser har troligtvis gynnat SBAB. Hemad Razavi säger att kunderna inte är lika lojala när räntorna blir höga. Han nämner särskilt Nordea, som har haft en blygsam tillväxt i april, troligtvis på grund av sina höga priser.
Nordea själva hävdar dock att de har fortsatt växa trots negativ tillväxt på bolånemarknaden. Enligt dem har banken tagit 32 procent av tillväxten.
Färre nya bolån tecknas
Compricers sparekonom Christina Sahlberg säger att den totala tillväxttakten för bolån minskade i april, för tolfte månaden i rad. Konkurrensen är hård mellan bankerna. Samtidigt har många fått högre levnadskostnader, vilket leder till att fler banker ger avslag på bolån. Det gäller både de som ansöker om helt nytt lån och de som vill flytta sitt bolån.
Men det är alltid värt att höra sig för bland några olika banker och se om de kan ge dig ett bättre erbjudande. Bankerna har sina egna kalkyler, så även om du får avslag hos en bank kan en annan bank vilja ge dig ett lån.
Christina Sahlberg tipsar om att kolla din nuvarande banks genomsnittsränta och jämföra den med andra bankers snitträntor. Kontakta sedan din bank och kolla om de kan ge dig bättre rabatt. Kolla också med två till tre andra banker vad de kan erbjuda dig för ränta.