Handla online på HMH&M kringgår den nya lagändringen som säger att handlare inte får erbjuda fakturaköp som första betalalternativ vid köp i webbutiker. Foto: Arsenie Krasnevsky/Shutterstock.com

Privatekonomi

Den nya betallagen som infördes i juli ska skydda konsumenterna mot överskuldsättning. Men nu trotsar både H&M och Klarna nya lagförslaget och fortsätter att erbjuda kredit och avbetalningsköp som första betalalternativ, skriver SvD Näringsliv.

I våras klubbade man igenom finansmarknadsminister Per Bolunds förslag om att handlare inte får erbjuda krediter eller avbetalning som första betalalternativ. Men nu verkar det som att både H&M och Klarna har hittat ett kryphål i lagen.

Kredit eller faktura får inte vara det första betalalternativet

Lagen som trädde i kraft den 1 juli 2020 är väldigt tydlig. Handlare får inte erbjuda krediter eller avbetalningsköp när du köper varor på nätet som första betalalternativ. Enligt SvD:s granskning är det kreditköp som kommer upp som första betalalternativ när du handlar på H&M:s sajt.

Den nya lagändringen har fått hård kritik från bland annat betaltjänstbolaget Klarna som har ett nära samarbete med H&M.

H&M:s första betalalternativ är faktura

Att handla varor på faktura räknas som kredit. När SvD gör provköp hos H&M i deras webbshop så kommer ”köp nu betala senare”-erbjudande upp som förstaalternativ om och om igen. Möjligheten att betala med bankkort kommer upp som alternativ nummer två och att betala med Paypal är alternativ nummer tre.

Men H&M tycker inte att deras presentation av betalning strider mot den nya lagen och enligt H&M Sveriges presskontakt Johanna Behrer slipper kunderna att ligga ute med pengar om de vill returnera varan. Som det ser ut nu kringgår H&M den nya lagen med sitt nuvarande betalupplägg.

Måste vara tydligt hur lagen ska tillämpas

Enligt Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank och finansbyrå vore det bra om Finansinspektionen gick ut med tydliga direktiv på hur lagen ska tillämpas. Om det finns möjlighet att betala varan direkt så ska det alternativet presenteras först och där är lagen väldigt tydlig. 

Men det finns inget i den nya lagen som förbjuder köp på kredit eller att som säger att det måste finnas direktbetalningsmöjligheter.

H&M anser att betalkort är samma som kredit

Enligt H&M kan både Paypal och betalkort likställas med krediter, och därför vill inte klädkedjan erbjuda direktbetalning i sin nuvarande modell. Erbjudande om att betala varorna på faktura får därför ligga kvar som första betalningsalternativ.