glad mamma ger sedlar till sin sonDet finns många sätt för föräldrar att hjälpa sina barn att kunna köpa sig en bostad i framtiden. Foto: goodluz/Shutterstock.com

Tips & råd

Det finns flera sätt för föräldrar att hjälpa sina barn att köpa sin första bostad. Privatekonomerna Annika Creutzer och Sharon Lavie berättar för SvD Näringsliv vilka risker som finns och ger sina bästa tips.

Ge en gåva för kontantinsatsen

Du kan ge barnet en gåva som till exempel kan användas för att betala kontantinsatsen. Då betraktas gåvan i regel som förskott på arv, vilket kan påverka framtida arvskifte om du har flera barn. Kom även ihåg att skriva ett gåvobrev om ni väljer den här lösningen.

Annika Creutzer menar att det är viktigt att barnen förstår att pengarna är till för framtida bostadsköp när de exempelvis vill studera på annan ort. Det hjälper dem att förstå andra beslut som är kopplade till pengarna och att de inte ska läggas på något annat.

Medlåntagare på bolån

Om barnet tar ett eget bolån kan du välja att gå in som medlåntagare. I så fall bör du tänka på att om barnet inte kan betala av lånet är det du som blir ansvarig för att betala hela bolånet. Det påverkar också dina möjligheter att själv ta lån inom den närmsta framtiden.

Dessutom kan en sådan situation bli påfrestande för din relation till barnet, påpekar Sharon Lavie.

Spara till barnets bostad i ditt eget namn

En vanlig lösning är att tidigt spara pengar i barnets namn. I det fallet får barnet pengarna automatiskt vid 18 års ålder, och kan då frestas att använda pengarna till andra saker. I stället kan du överväga att spara på ett eget konto och göra upp vad som ska hända med de pengarna när barnet ska flytta.

Tips! Har du flera barn kan du spara till alla på samma konto i ditt namn, för att utvecklingen ska vara lika.

Båda privatekonomerna föredrar investeringssparkonto, indexfonder och utspridda risker för sparande, lagt på förälderns namn. Då är det du som har kontroll över hur pengarna fördelas. Dessutom räknas det inte som kapitalinkomst om investeringssparkontot överförs i stället för att säljas för vinst, så att barnet slipper betala kapitalskatt eller få problem att få studielån.

Även en kapitalförsäkring gör att du som förälder kan styra när pengarna ska betalas ut och hur det ska gå till.

Undvik riskerna med att spara på börsen

Att spara på börsen är mer riskfyllt än att placera pengarna på ett sparkonto. Se bara till att kontot har insättningsgaranti.

De sista åren innan barnet får tillgång till pengarna kan du minimera risken för en eventuell börsnedgång genom att successivt sälja av fonder och flytta pengarna till en tryggare sparform.

Låt barnen dela på kostnaderna hemma och lär dem att spara själva

Att barnen bor kvar hemma är ett annat sätt att undvika dyra kostnader. Då är det inte mer än rätt att barnen får vara med och betala hushållskostnaderna i förhållande till antalet personer i hushållet, för att hålla nere på kostnaderna för föräldrarna.

Självklart är det också viktigt att lära barnen hur privatekonomi fungerar, och att uppmuntra dem till eget sparande.