Kvinna sitter med händerna för ansiktet och papper och miniräknare på bordet framför sig.Betalningsanmärkningar och skulder är betydligt vanligare bland hyresgäster än bland de som äger sin bostad, enligt siffror som Hem & Hyra fått från Ratsit. Foto: Pormezz/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt siffror som Hem & Hyra fått från Ratsit har 181 498 hyresgäster en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden är vanligare bland hyresgäster än bland bostadsägare, och Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, är orolig för utvecklingen. 

Ratsits siffror visar att totalt 181 498 hyresgäster har skulder hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar och skulder är betydligt vanligare bland hyresgäster än bland personer som äger sitt boende, och Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, är orolig för den ekonomiska utvecklingen vi nu verkar vara på väg mot.

När inflationen ökar sker även en ökning av levnadskostnaderna, och Marie Linder menar att det finns risk för att situationen för de som redan är utsatta förvärras.

Skulderna har vuxit med 50 procent på tio år

Svenskarnas skulder har ökat kraftigt under de senaste tio åren. 2011 låg skulderna hos Kronofogden på totalt 62 miljarder kronor och förra året på hela 94 miljarder kronor, vilket är en uppgång på 50 procent. Orsaken är större lån och högre räntor.

Man ser även att det skett en förändring när det gäller skuldernas natur. De statliga skulderna minskar, mycket på grund av att tv-licensen har försvunnit, medan privatskulderna och konsumtionslånen har ökat.

Antalet skuldsatta är färre, men skulderna är större

Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden, sammanställde för ett par år sedan en rapport utifrån siffror från 2016. Totalt 220 000 hyresgäster hade då en skuld hos Kronofogden, och även om han inte använde samma mätsystem som Ratsit tyder siffrorna på att antalet skuldsatta hyresgäster ändå har gått ner sedan dess. Man har nämligen sett att antalet svenskar med skulder hos Kronofogden har minskat överlag.

Däremot har alltså skulderna blivit större. Davor Vuleta konstaterar att läget för dem som har skulder hos Kronofogden helt enkelt har blivit tuffare.