Börsen är stekhet och fortsätter att gå som tåget. Med Avanzas superlån kan kunderna nu utöka sina investeringar genom att belåna sina aktier och fonder. Något som väckt uppmärksamhet och fått kritik. Foto: Joyseulay/Shutterstock.com

Banknyheter

Börsyran under det senaste året har lett till att Avanzas vinst har skjutit i höjden. Nu erbjuder de sina kunder ett superlån, där man kan belåna aktier och fonder till nollränta för att förbättra affärerna och handla ännu mer på börsen, något som anses smaklöst av aktieanalytikern Peter Malmqvist, skriver SvD Näringsliv.

Börsyran har gjort sparjätten Avanza till vinnare. Under senaste året har bolaget gjort en rejäl vinst. Enligt den senaste kvartalsrapporten har Avanza en rörelsemarginal på närmare 80 procent. 

Nu kommer Avanza med ett nytt erbjudande till sina kunder som kan förbättra affärerna ytterligare. Från och med den här veckan kan Avanzas kunder få ta del av det så kallade ”superlånet”. 

Superlånet belånar aktier och fonder

Superlånet erbjuder Avanzas kunder att belåna sina aktier och fonder för att köpa ännu fler aktier eller fonder. Tidigare var det bara aktier som kunde belånas men i det nya superlånet ingår nu även fonder.

Avanza har marknadsfört sitt superlån på sin hemsida och genom mejl till sina befintliga kunder. I marknadsföringen meddelar Avanza att superlånet är billigt.

Superlånet innebär att du kan få låna från noll procent i ränta om du använder dina befintliga fonder och aktier som säkerhet när du köper nya värdepapper. 

Låna för att investera innebär hög risk

Peter Malmqvist, fristående aktieanalytiker, anser att det är smaklöst att en sådan stor aktör som Avanza uppmuntrar småsparare att belåna sina värdepapper för att låna pengar till att investera i den här extrema börsmiljön. Det är inte ansvarsfullt enligt honom.

Enligt Peter Malmqvist är det att spara när man köper aktier för egna pengar. Men att låna pengar för att investera på aktiemarknaden är inte ett sparande. Då handlar det om spekulation och spekulation betyder hög risk.

Även Konsumenternas bank- och finansbyrås chef, Kicki Westerståhl, reagerar på Avanzas erbjudande att belåna för att investera. Hon säger att det är viktigt att konsumenten förstår att det innebär en väldigt mycket högre risk. Speciellt under en sådan överhettad börs.

Lånet marknadsförs till alla men alla bör inte använda det

På Avanzas hemsida förklarar man för- och nackdelar med att låna för att investera. På hemsidan talar de om en uppgång på 37 procent på två år och en nedgång på 20 procent under ett år. Enligt Kicki Westerståhl kan det vara svårt för en konsument att utvärdera om det är realistiskt eller inte.

Avanzas vd, Rikard Josefson, försvarar det nya erbjudandet och säger att det inte är för alla, vilket han anser att de är tydliga med i sin information till kunderna. Enligt Rikard Josefson ska lånet användas med försiktighet.