arturo arques, sparekonom swedbank, och frida bratt, sparekonom nordnetSparekonomerna Arturo Arques (Swedbank) och Frida Bratt (Nordnet) tipsar om hur du enklast får koll på ekonomin. Foto: Pressbild/Swedbank och Pressbild/Nordnet

Tips & råd

Att fler och fler unga vuxna drar på sig skulder gör flera bankers experter oroliga. Men det finns flera knep att ta till för att ekonomin inte ska hamna i en ond spiral. Därför delar experterna sina bästa tips i Dagens Nyheter.

Sparar du regelbundet räcker det med små belopp

Först och främst bör du se till att spara pengar. Rekommendationen är en buffert på minst tre månaders lön, tycker Arturo Arques, sparekonom på Swedbank. Ju tidigare du börjar, desto mindre belopp räcker per insättning.

Var inte rädd för att sätta in även mindre sparbelopp per gång. Över tid gör ett regelbundet sparande att de enstaka hundralapparna växer sig stora och användbara, inte minst på ett fondkonto.

– En sparbuffert bör ligga på ett sparkonto men har du en längre sparhorisont är aktier eller aktiefonder ett bra alternativ, tipsar Arturo Arques.

Fasta utgifter är den stora boven

Visst är det ofta bra att dra ner på sina småutgifter. Men fasta, återkommande utgifter är det som verkligen får pengarna att rinna iväg. Det menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Därför rekommenderar hon att se över avtal som flyter på utan att du kanske tänker på dem. Behöver du verkligen alla streamingtjänster som du prenumererar på? Finns det ett billigare alternativ till elavtal du kan byta till? Kan du skippa reseskydd och produktförsäkringar tack vare att du har en heltäckande hemförsäkring?

A-kassa och inkomstförsäkring kan bli avgörande

En utgift du inte ska ta för lätt på är medlemskap i en a-kassa. Pandemin har visat oss att det är guld värt att ha sin inkomst försäkrad om du skulle förlora jobbet, säger Arturo Arques.

Han rekommenderar också den som tjänar mer än 25 000 kronor i månaden att skaffa en inkomstförsäkring. Den ger dig ytterligare ersättning om a-kassan inte täcker din lön.

Ta hjälp av appar och verktyg i ekonomin

Är det knepigt att hålla koll på alla utgifter du har? Du behöver inte göra det manuellt. Skaffa ett tekniskt hjälpmedel för att få överblick på dina kostnader.

– Det finns väldigt många bra appar och budgetverktyg för att hålla koll på utgifterna, tycker Frida Bratt.