Göran Persson, ny ordförande för Swedbank, och fasad med Swedbanks logotypGöran Persson kommer som ny styrelseordförande att arbeta för att Swedbank ska återvinna förtroendet efter penningtvättskandalen. Foto: Pressbild/Talarforum och Veja/Shutterstock.com

Banknyheter

Den tidigare statsministern Göran Persson blir ny ordförande för Swedbanks styrelse. Valberedningen anser att han har goda meriter för rollen, skriver Expressen. Själv ser Göran Persson fram emot uppdraget och har planer för hur banken ska arbeta för att vinna tillbaka förtroendet.

I dag väljs Göran Persson till Swedbanks nya styrelseordförande. Detta sker under bankens extrastämma som hålls i Stockholms Folkets hus.

I valberedningens förslag om ny styrelse beskrevs att Göran Persson har god erfarenhet av ledarrollen och styrelsearbete i såväl offentlig som privat verksamhet. Dessutom passar hans samhällsengagemang in i Swedbanks företagskultur, menar Lennart Haglund, valberedningens ordförande.

Ser fram emot ett stort men utmanande uppdrag

Swedbank har minst sagt varit i blåsväder under de senaste månaderna. Banken har anklagats för misstankar om penningtvätt och utreds just nu under ledning av Ekobrottsmyndigheten. I samband med detta har såväl Swedbanks vd som styrelseordförande bytts ut på kort tid, och många av styrelsens medlemmar är fortsatt ifrågasatta.

Att den nya rollen blir en utmaning är Göran Persson medveten om, men han ser också fram emot arbetet och ser det som ett fint och allvarligt uppdrag. Han lyfter att Swedbank är en systemviktig bank för samhället med ett mycket stort antal kunder, anställda och aktieägare att ta hänsyn till.

– Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet. Jag tror säkert att banken jobbar seriöst och duktigt. Men man måste bli bättre och också övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt, säger han till Expressen.

Persson drar ner på sitt övriga engagemang för att gå in i Swedbank

Sedan ett tiotal år tillbaka är Göran Persson senior advisor på JKL, en konsultbyrå som bland annat arbetar med företagsledningar kring krishantering. Han kommer inte att lämna detta uppdrag nu när han tar på sig posten som ordförande i Swedbank, även om han kommer dra ner på sitt engagemang.

Göran Persson har även uppdrag i andra styrelser och kommer att anpassa även detta engagemang efter det nya uppdraget. I det statliga LKAB sitter han kvar som ordförande, medan han har avsagt sig styrelsearbetet på Ålandsbanken.