Kryptovalutan etherum ligger på en dator.En säljare av en NFT råkade slinta på tangentbordet och sålde ett berömt digitalt konstverk för nästan tre miljoner mindre än den var värd. Foto: REC Stock Footage/Shutterstock

Ekonomi

En säljare inom NFT (non-fungible token) råkade slinta på en tangent och sålde den berömda Bored Ape Yacht Club (BAYC) för 2,7 miljoner kronor mindre än vad den var värd, skriver SvD.

Den digitala marknaden expanderar fort och en affär kan ske på bara några sekunder. I det här fallet var det sekunderna som arbetade mot säljaren Max, när han råkade slinta på en tangent.

NFT är en helt ny marknad

NFT är en helt ny digital marknad där kryptovalutor spelar en avgörande roll. NFT, eller non-fungible token som det kallas, är ett äkthetsbevis som kopplas till en digital vara, i det här fallet konstverket Bored Ape Yacht Club.

NFT är en speciell sorts kryptoteknik som ofta används vid försäljning av just digitala konstverk. Men NFT kan kopplas till vilket digitalt innehåll som helst och vem som helst kan skapa en.

– Den första tweeten har exempelvis sålts för cirka 27 miljoner kronor, skriver SvD.

Och NFT blir en större marknad för varje dag som går.

Förlorade 2,7 miljoner kronor

Max, säljare och ägare till Bored Ape Yacht Club, hade planerat att sälja konstverket för 75 etherum (ETH), men när han skulle klicka i decimalerna slant han och råkade skriva 0,75 etherum.

– Och bara så där, så var 250 000 dollar borta, säger säljaren Max samtidigt som han förklarar att han måste ha tappat koncentrationen, om så bara för en sekund.

Men inom NFT är sekunder allt som räknas. Affärer görs snabbt genom detta digitala system och så fort konstverket Bored Ape Yacht Club lagts ut var den borta lika snabbt från marknaden. Marknaden präglas nämligen av att köpare låter botar dammsuga plattformar, i syfte att leta efter undervärderade NFTs.

Bored Ape Yacht Club finns i en upplaga om 10 000 exemplar. Många ägs av kändisar, exempelvis ägs en BAYC av Jimmy Fallon.