P2P-lån

För dig som letar efter nya sätt att investera din pengar eller att låna kan P2P-lån vara ett bra alternativ. P2P-lån eller peer-to-peer-lån är en ny form av utlåning där två privatpersoner kopplas ihop vid en förmedlare. Den som lånar pengar får en lägre ränta och den som lånar ut får en högre avkastning än ett vanligt sparkonto, allt tack vare att det inte finns mellanhänder. Både den som vill låna och den som vill placera kan därför ha ett intresse av att undersöka dessa tjänster. Hur det fungerar skiljer sig något beroende på om du vill låna eller investera i P2P-lån.

Så fungerar det att låna med P2P-lån

För dig som letar efter den lägsta räntan kan P2P-lån vara ett bra alternativ. Ännu en fördel är att det inte är svårare än andra låneformer. Processen är uppbyggd i några enkla steg:

  • Ansök. När du först ansöker om att låna kommer du vara tvungen att legitimera dig med Bank-ID. Beroende på situationen kan du även behöva bekräfta anställning och liknande, men det hör till ovanligheterna.
  • Kreditundersökning. Efter att du legitimerat dig så genomförs en kreditundersökning. Detta för att säkerställa att du klarar av att betala av lånet.
  • Återkoppling. Om du passerar deras krav för utlåning så kommer du snart att ha pengarna på kontot.

För den som vill ta ett P2P-lån gäller det att hitta den långivare som passar dig bäst. Enklast är att jämföra P2P-lån och se vilken ränta de olika långivarna erbjuder.

Gå gör du för att investera i P2P-lån

För dig som vill investera genom P2P-lån är det inte mycket svårare. Genom att skapa ett konto och bekräfta din identitet så har du möjlighet att sätta in pengar. När du sedan ska investera har du flera alternativ. Dels kan du välja att investera helt själv och ansvarar då själv för att sköta riskhanteringen. För den som inte vill ha för mycket risk kan det dock vara klokt att använda förmedlarens förvalda spridning av kapitalet. Genom deras tjänster kan du nämligen sprida ut din risk på flera olika lån, vilket gör det ett förvånansvärt säkert sätt att investera.

Tips! Hos viss förmedlare av P2P-lån erbjuds du som investerare mer trygghet genom fonder som ersätter en viss del av eventuella förluster.

Hos vissa av förmedlarna finns även flera skyddsnät. Exempelvis kan du som inte får tillbaka dina pengar få en viss ersättning. Utöver det så har vissa säkrat avtalen så att du inte förlorar din fordran även om företaget går i konkurs, vilket kan vara skönt för den som är mer skeptisk.