USA:s centralbank Fed och eurozonens centralbank ECB förväntas höja räntorna i veckan. Foto: Pla2na/Shutterstock.com
Det är inte bara i Sverige som styrräntan höjs för att dämpa inflationen. Samma sak sker även i USA och andra europeiska länder. Den här veckan väntas fler räntehöjningar från andra länders centralbanker – och i februari hänger Riksbanken troligtvis på. Det skriver SvD Näringsliv.
Centralbanken i USA, Federal Reserve (Fed) har höjt styrräntan med 75 punkter fyra gånger i rad. I nuläget ligger räntan på 3,75–4,00 procent. Den europeiska centralbanken ECB har gjort två så kallade trippelhöjningar på 75 punkter, och deras styrränta ligger nu på 2 procent.
Även i Sverige har Riksbanken höjt styrräntan ovanligt mycket sedan i våras, då räntan var 0 procent. Efter den senaste höjningen ligger Sveriges styrränta på 2,50 procent.
Kommer troligtvis inte gå tillbaka till ursprungsläget
De flesta analytikerna är överens om att vi troligtvis inte kommer att gå tillbaka till de extremt låga räntorna vi har haft de senaste tio åren. Det gäller både svensk, amerikansk och europeisk ekonomi. Marcus Widén, ekonom på SEB, tror snarare att vi kommer att ha en högre genomsnittlig inflation framöver.
Nedåtgående inflationstrend i USA och eurozonen
Både i USA och eurozonen har inflationen gått ner något den senaste tiden. I eurozonen var inflationen som högst i oktober, medan toppen för USA skedde i juli. Men det finns inga garantier för att inflationen inte kommer vända uppåt igen.
Fed förväntar sig att höja räntan till nästan 5 procent, och ECB tror att de som högst kommer höja räntan till cirka 3,25 procent.
Inflationsmålet börjar ifrågasättas
De flesta västerländska centralbankerna har ett inflationsmål på 2 procent. Målet har tidigare varit omdiskuterat, och den senaste tidens inflationsökning har gjort att debatten blossat upp igen.
Olivier Blanchard, tidigare chefsekonom på International Monetary Fund, har i en artikel i The Financial Times föreslagit att inflationsmålet ska höjas till 3 procent. För tio år sedan argumenterade han för att det bör ligga på 4 procent.
Marcus Widén tycker dock inte att det är en bra ide att sätta ett nytt inflationsmål just nu. Det kan påverka förtroendet för penningpolitiken negativt. Han tycker inte heller att man ska ändra inflationsmålet bara för att det ska bli lättare att uppnå, utan man måste ha en rimlig motivering till ändringen.