nyheter

Enkla som tidigare i år kommit in på bolånemarknaden som en utmanare till storbankerna har återigen fått ett bakslag. Dels backar man på ett tidigare uttalande om deras mål med att ha en utlåningsvolym på 100 miljarder inom ett och ett halvt år, dels har man misslyckats med att få in den första miljarden i kapital.

Enkla fick tidigare under året mycket uppmärksamhet för sin bolån, då de erbjöd en ränta på låga 0,95 procent. Direkt efter lanseringen av sin tjänst fick Enkla flera ansökningar från svenska konsumenter som ville ta del av erbjudandet.

Sedan starten har dock finansieringen varit ett problem, då Enkla själva inte kan lägga ut kapitalet. Istället ska det fås in genom obligationer, något som företaget hittills inte lyckats göra.

Enkla uppnår inte sitt första mål

Tidigare uttalanden av Alexander Widegren, medgrundare av Enkla, har gett intrycket att den första miljarden i kapital skulle vara samlat till midsommar. Detta mål har man nu alltså misslyckats med att uppnå, något som enligt Widegren beror på att man vill vara en seriös aktör.

I en intervju med SvD säger Widegren att man vill vara en seriös och långsiktig aktör och att insamlingen av kapital då måste följa de ramverk och regler som finns. Anledningen till förseningen är därför enligt honom att man prioriterade omsorgsplikten mot konsumenterna.

Tänk på! Redan tidigare har Enkla fått kritik för att inte ha ordnat finansieringen av sina bolån.

Redan förut har Enkla fått kritik för att man gjort stora uttalanden utan att ha kapitalet för att finansiera sin företagsidé. Efter dessa nyheter aktualiserades därför återigen frågan om Enkla kommer kunna uppnå de lånevolymer man tidigare utgett sig för att klara.

Grundarna prioriterar de kortsiktiga målen

Som följd av förseningarna har grundarna även tvingats backa på sitt uttalande om att ha en utlåningsvolym på 100 miljarder inom ett och ett halvt år. I dagsläget säger man istället att man vill fokusera på att få in den första miljarden i kapital.

Att Enkla nu tvingas backa på två av sina tydligt uttryckta mål lovar inte gott för de som är intresserade av att byta till deras bolånelösningar. Även om företaget kan leverera sin produkt kan det komma att ta betydligt längre tid än vad man först trodde.