En bild på SBAB:s boendeekonom Claudia WörmannClaudia Wörmann. boendeekonom på SBAB. Foto: Pressbild/SBAB

Bolån

Flera bolånekunder väljer att binda sina bolån nu en tidigare. Idag väljer 32 procent av SBAB:s nya bolånekunder att binda sin ränta på åtminstone ett år. I somras var det bara 20 procent som gjorde detsamma.

I december kom beskedet att Riksbanken höjer styrräntan med 0,25 procentenheter. Under hela 2018 har det varit en fråga om när och inte om Riksbanken skulle höja styrräntan. Många bolånekunder har varit på helspänn och funderat på när det kan vara läge att binda bolåneräntan.

Under hösten har SBAB kunnat konstatera att allt fler väljer att binda sina bolån.

65 procent väljer tremånadersräntan

i juli månad valde 79 procent av SBAB:s nya kunder tremånadersräntan. Några månader senare, i december, var det bara 65 procent som valde tremånadersräntan. Istället lockar bindningstider på ett till fyra år betydligt mer nu än tidigare. I juli valde 20 procent av nya kunder att binda bolånet på mellan ett till fyra år. I december var den siffran 32 procent.

Första höjningen för många kunder

Riksbankens höjning av styrräntan är den första på sju år. För många hushåll är det den första räntehöjning de är med om. Därför är det viktigt att hushållen räknar på vad en höjning kan betyda för sin egen boendeekonomi.

– Vi har fortfarande väldigt låga räntor och krasst kan man säga att klarar man inte ens en liten höjning ska man överväga att byta boende till något billigare, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Claudia Wörmann rekommenderar hushållen att skaffa en buffert innan bankerna följer Riksbanken och höjer sina räntor. Börjar man redan nu sätta undan lite pengar vet man hur det är att leva med högre ränta.