Ung mamma sitter utmattad i soffa medan två barn springer runt.Många barn oroar sig för familjens ekonomiska situation. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Privatekonomi

Ny statistik från Kronofogden visar att fler barn växer upp i familjer som har skulder. Marie Angsell, socionom på Bris, säger att de får fler samtal från barn som är oroliga för familjens ekonomi. Det rapporterar SvD Näringsliv via TT.

Kronofogden statistik visar att över 180 000 barn i Sverige har minst en förälder med skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är fyra procent fler jämfört med den här perioden förra året.

Alla utsatta familjer syns inte i statistiken

Reza Saleh Baars är sektionschef för Kronofogdens förebyggande verksamhet. Hon säger att det har blivit en ökning i antalet samtal från personer som oroar sig för ekonomin. De ökade levnadskostnaderna är en stor orsak till oron för många.

Hon påpekar också att det finns många familjer som har det jobbigt ekonomiskt men inte har skulder hos Kronofogden. Dessa familjer syns inte i statistiken, men Kronofogden följer dem noggrant.

Ekonomiska problem kan bli extra synliga på sommarlovet, eftersom barnen kan vara tvungna att välja bort vissa aktiviteter på grund av familjens ekonomi.

Många oroliga barn ringer till Bris

Marie Angsell är socionom på Bris, som har samarbetat med Kronofogden i många år. Hon tycker att det märks att många har det tufft ekonomiskt.

Antalet samtal de får in som handlar om ekonomisk oro har ökat något. Men de har också sett en skillnad på vad samtalen innehåller det senaste halvåret.

Det finns exempel på barn som är oroliga för att syskonen inte ska få tillräckligt med mat i sommar. Ett barn ville hjälpa familjen och frågade hur gammal man måste vara för att jobba.