En bild på Danske Banks loggaFoto: ricochet64 / Shutterstock.com

Banknyheter

Penningtvättsskandalen kring Danske Bank växer sig allt större. Nu kommer uppgifter från visselblåsaren Howard Wilkinson att fler banker är inblandade. Vilka banker det rör sig om vågar Wilkinson inte tala om samtidigt som det finns en hotbild mot honom.

De senaste månaderna har det stormat rejält kring Danske Bank sedan den stora penningtvättsskandalen uppdagades. Skandalen växer sig allt större och nu kommer uppgifter om att fler banker är inblandade i det som kan vara den största penningtvättsskandalen i Europa.

Howard Wilkinson är den tidigare Danske Bank-anställde som avslöjade alltihop. I förra veckan vittnade han mot sin tidigare arbetsgivare i EU-parlamentet i Bryssel. Han berättade att det finns flera andra banker som är inblandade i skandalen, däribland en europeisk storbanks amerikanska dotterbolag. Vilka banker det rör sig om vill Wilkinson inte tala om men enligt nyhetsbyrån Reuters bör det vara Bank of America och JP Morgan.

Finns en hotbild mot Wilkinson

Som visselblåsare finns det en hotbild mot Howard Wilkinson. Hoten kommer från kunder som fått hjälp av Danske Bank att tvätta pengar, och det är inte lite pengar det handlar om. Misstankarna gäller penningtvätt för cirka 250 miljarder euro.

Några av kunderna ska dessutom vara högt uppsatta inom Rysslands säkerhetstjänst, några är dessutom släkt med Vladimir Putin. Vilka kunder det handlar om tänker Wilkinson dock inte tala om.

– Även om jag vill så får jag inte svara, sade Wilkinson, när han mötte pressen i EU-parlamentet, skriver SvD.

Riskerar åtal och böter

I alla intervjuer Howard Wilkinson deltagit i har han valt sina ord med omsorg. Som tidigare anställd hos Danske Bank gäller en del regler kring dataintegritet och företagshemligheter. Ett snedsteg där han säger något han inte får riskerar han både böter och åtal.

Tidigare hade han även tystnadslöfte men det hävde Danske Bank nyligen och istället uppmanar ledningen alla som vet något att rapportera det till myndigheterna.