modellhus och mynt som rinner ut ur glasburkFler hushåll än förra månaden tror på fortsatt ökande bostadspriser. Foto: Rob Hyrons/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

SEB:s senaste boprisindikator visar den högsta nivån på flera år. Det betyder att fler än på länge tror att bostadspriserna kommer att stiga uppåt den närmsta tiden, skriver SvD Näringsliv. Hushållens bild påverkas troligen av flera faktorer kopplade till covid-19.

SEB har återigen samlat in information om vad hushållen i Sverige tror om bostadsprisernas utveckling, i mätningen som kallas bostadsindikatorn.

Där får svenskarna uttala sig om priserna på både bostadsrätter och villor och gissa om de kommer att stiga eller sjunka inom den närmaste tiden.

Majoriteten tror att priserna stiger

66 procent av hushållen tror att bostadspriserna kommer att fortsätta öka under året som kommer. Det innebär en ökning med 2 procentenheter sedan mätningen som gjordes förra månaden.

Även andelen som tror på sjunkande bostadspriser har förändrats med 2 procentenheter, men åt motsatt håll. I dag är det bara 5 procent som tror på den utvecklingen.

Tittar man sedan på skillnaden mellan dessa andelar, får man den indikation som gett SEB:s mätningar namnet boprisindikatorn. Nivån för månaden är alltså 61. Det är fyra enheter högre än föregående månad.

Indikatorn är högre än på flera år

Indikatorn på 61 innebär att nivån är högre än den varit sedan sommaren 2017. Det säger Jens Magnusson som är privatekonom på SEB.

– Kombinationen av låga räntor, ekonomisk återhämtning och kanske även möjligheten till fortsatt hemarbete när coronakrisen klingat av, påverkar antagligen bilden, säger han i ett pressmeddelande från banken.

Styrräntan tros stiga under det kommande året

SEB har också tittat på vad hushållen tror kommer hända med styrräntan som sätts av Riksbanken. Under mer än ett år, sedan januari 2020, har den räntan legat stilla på prick 0 procent.

De flesta tror att den kommer att stiga någon gång framöver, och landa på 0,49 procent inom ett år framåt. Det innebär cirka 0,05 procentenheters ökning.