Foto: Imfoto / Shutterstock.com

Banknyheter

Finlandsflytten som Nordea länge velat göra har slutligen fått godkänt från Finansinspektionen. Den första oktober är Nordea inte längre svenskt.

Nordeas vilja att flytta sitt huvudkontor till Finland har länge varit på bordet. Lika länge har det varit kritiserat av såväl myndigheter som organisationer.

Flytten godkänns av Finansinspektionen

Finansinspektionen har nu gett sin välsignelse till Nordea – de får tillåtelse att flytta huvudkontoret till Finland.

Myndigheten bedömer att flytten inte kommer att få en negativ inverkan på Sveriges ekonomi. Det är dock en prognos, då ingen liknande flytt tidigare har genomförts.

Flytten kommer att ske den första oktober 2018.

Myndigheten hade kunnat förhindra det

Beslutet har varit omstritt då det är det första av sitt slag. Finansinspektionen har till följd varit tveksamma.

Nordea lovar att ingenting inom banken ska förändras, med undantag för den fysiska flytten av huvudkontoret.

Några av de kritiska rösterna kom från LO och AMF, som tillsammans har haft miljardkapital hos Nordea. Dessa har nu flyttat sina tillgångar till Swedbank. Summorna kan även stiga när andra tillgångar byter hemvist.

Nordea under stor kritik

Nordeas nuvarande ordförande har fått mycket kritik för både sin bakgrund och sina beslut. Björn Wahlroos blev ordförande 2011.

När svenska staten sålde sin andel av banken köptes de upp av den finska banken Sampo. De blev största ägare i Nordea och äger ungefär en femtedel av banken. Vd för Sampo är Wahlroos.

Det var under en bolagsstämma förra året som möjligheten att flytta huvudkontoret lyftes. Då var många röster kritiska, men när det väl var dags röstade häpnadsväckande 97 procent för flytten.