Höger av pengar med små leksaksfigurer av män på tre av dem.Finansministern Mikael Damberg tycker att tiden nu är inne för socialdemokratin att återgå till några av sina grundvärderingar. Bland annat hoppas han på att kunna höja skatten för de rika. Foto: Khongtham/Shutterstock

Ekonomi

Tiden är inne för Socialdemokraterna att gå på val med frågan om att höja skatten för välbemedlade, rapporterar SvD

Finansminister Mikael Damberg vill göra någonting åt de ökande ekonomiska klyftorna. Han menar att Socialdemokraterna tidigare varit tvungna att gå med på kompromisser som han nu hoppas att de ska slippa vid ett nyval.

Förbättringar för vanliga människor

Finansminister Mikael Damberg (S) vill att höjd skatt för de rika ska vara ett löfte från Socialdemokraterna inför nästa val. De ekonomiska klyftorna, menar Mikael Damberg, är en helt central fråga i dag. 

– Har man råd att betala hyra? Har man ett jobb att gå till? Har man råd att åka på semester? Det är ju socialdemokrati i någon mening, små kontinuerliga förbättringar av vanliga människors liv, berättar Mikael Damberg.

Det här är någonting som han tycker att socialdemokratin har tappat under de senaste åren till följd av kompromisser och akuta åtgärder. Nu, menar han, är det läge att föra fram ett förslag om att höja skatten för de mer välbärgade individerna i vårt land:

– Så inför valet nu, är det inte rimligt då att diskutera att de med de högsta inkomsterna också är med och bidrar mer till välfärden? Jag tycker att det är fullt rimligt, säger Mikael Damberg.

Rika blir rikare och klyftorna ökar

De senaste åren vid makten har Socialdemokraterna haft stort fokus på de mindre bemedlade. Olika stödåtgärder har införts för att lyfta från botten. Samtidigt har de rika blivit rikare, någonting som fått de ekonomiska klyftorna att öka ytterligare trots Socialdemokraternas åtgärder.

De ekonomiska klyftorna har stadigt ökat under hela 2000-talet. Enligt den officiella statistiken har det inte heller gjort någon skillnad vem som suttit vid makten, utan rikare har blivit rikare och fattiga har blivit fattigare oavsett.

Mikael Damberg menar att det till stor del har handlat om att Socialdemokraterna varit bundna till de blå partierna, även när rött suttit vid makten.

– Vi var ju till och med tvungna att i januariavtalet gå med på Liberalernas stora krav att sänka värnskatten, säger finansministern.