Sveriges tidigare finansminister Anders Borg. Foto: Sylvia Rezania/Moderaterna

P2P-lån

Lendify är en av Sveriges mest kraftigt växande långivare just nu. Bolagets framfart har inte undgått någon vilket har fått Sveriges tidigare finansminister, Anders Borg, att investera i bolaget.

Lendify specialiserar sig på peer-to-peer-lan vilket innebär att investerare lånar ut pengar till långivare. Bolaget växer kraftigt och lockar till sig allt fler investerare. En av dem senaste är tidigare finansministern Anders Borg.

– För mig är det en investering men även ett engagemang i bolaget. Att förändra en marknad handlar om att bygga konsumentmakt, och här bygger man konsumentmakt för den som vill spara och den som behöver en konsumentkredit, säger Anders Borg till Di Digital.

Framgår inte hur mycket Anders Borg investerar i bolaget

Hur mycket Anders Borg investerar i bolaget framgår inte men innan Borgs investering hade Lendify tagit in cirka 220 miljoner kronor i riskkapital.

Just nu är arbetar man med att minska kostnaden för finansiering. Det är bolagets stora nackdel för tillfället jämfört med andra banker.

Borg har studerat över 100 olika fintechbolag

Anders Borg har enligt egen utsaga undersökt över 100 olika fintechbolag att investera i men det var just Lendify och deras affärsidé som var den mest spännande.

Sedan tidigare har Anders Borg även investerat i Dicopay, en faktura-app, samt bankutmanaren Lysa.

Lendify omsatte över 25 miljoner förra året

Förra året omsatte Lendify drygt 25 miljoner kronor, samtidigt gjorde man en förlust på nästan 69 miljoner kronor.

I september gick bolaget ut med information till sina investerare om att vidta en del åtgärder för att bli lönsamma. En konkret åtgärd man valde att vidta var att höja serviceavgiften för nya investerare. Intervallen har tidigare legat mellan 0-4,5 procent men för nya investerare blir serviceavgiften nu istället mellan 0-5,5 procent.

Bolaget sade i samband med förändringen att utan lönsamhet så kommer man inte kunna utmana bankerna långsiktigt.