Tips & råd

Det lånas idag pengar till alltifrån bilar och renovering av kök och badrum. Samtidigt är det många låntagare som inte har full koll på sin ekonomi och lätt hamnar i tunga skulder. För att lösa sådana problem har Finansinspektionen startat en podd för att utbilda fler människor inom ekonomi.

Avsnitten berör lån, sparande och investeringar

Det är Finansinspektionens andra podd. Kristina Althoff, som arbetar med finansiell folkbildning kommer tillsammans med olika experter prata om pengar och annat som rör svenskarnas vardagsekonomi.

Med podden vill FI utbilda sina lyssnare i viktiga frågor som kan bidra till en bättre ekonomi för många svenska hushåll. I första avsnittet pratade Kristina Althoff om hur man kan skydda sin ekonomi mot ruffel och båg. Detta gjorde hon tillsammans med Malin Omberg som arbetar med konsumentskydd. Ytterligare fyra intressanta poddavsnitt har följt efter detta. Avsnitten kan beröra allt mellan att låna pengar till sparande och investeringar.

Totalskulden hos Kronofogden ökar

Det går att låna pengar till det mesta, alltifrån billån till renoveringslån. Det går till och med att låna pengar för att finansiera semesterresan. Svenskarna lånar idag mycket, och med förmånliga räntor är det inte så konstigt. Idag går det att få erbjudanden om räntefria lån, ofta i samband med att man lånar från en långivare för första gången.

Låga räntenivåer har både haft positiv och negativ effekt på svenskarna. Allt fler passar på att betala av sina lån medan räntorna är låga. Det har märkts av hos Kronofogden där 417.693 var skuldsatta under 2017. Det är en minskning med drygt 5000 personer från 2016. Men samtidigt har låga räntor haft en negativ effekt. 100 000 personer registrerade sin första skuld det senaste året. Det är en ökning från 80 000 för fem år sedan. Och även om fler idag lyckas betala av sina skulder så bär de skuldsatta nu med sig tyngre skulder. Den totala skuldsumman hos Kronofogden är nu uppe i 79 miljarder kronor vilket en ökning med 7 miljarder på ett år.