sköter huset med mobilappBostadsappen Habity har blivit godkända som betaltjänstlösning av Finansinspektionen. Foto: totojang1977/Shutterstock.com

Privatekonomi

Bostadsappen Habity som utvecklat en allt-i-allo-tjänst för allt som rör bostaden har nu blivit godkända av Finansinspektionen att hantera betaltjänster skriver Breakit.se

Finansinspektionen har godkänt bostadsappen Habity att hantera betaltjänster, vilket är ett stort genombrott. Habity är en allt-i-allo-tjänst för allt som rör bostaden.

Habity har tidigare plockat in riskkapital för att utveckla bostadsappen och under hösten investerade Schibsted hela 8 miljoner kronor i riskkapital. Bolaget har flera investerare med gedigen erfarenhet och sedan tidigare är både Airbnb’s kreativa chef, Tony Högqvist och EQT-toppen Ted Persson med på tåget.

Vill bygga en optimal produkt med egna lösningar

Enligt Marcus Abler som är en av grundarna, är beslutet från Finansinspektionen viktigt för bolaget då man vill bygga den optimala produkten och då vill man inte ta några genvägar och använda tjänster från Insator eller Tink som andra fintechbolag gör.

Vidare har man plockat in Klarnas utvecklare Linus Harling och Johan Wirén. Linus Harling arbetade tidigare som team leader när Klarna utvecklade sin app och Johan Wirén arbetade som senior mjukvaruutvecklare. 

Habity har på kort tid vuxit från två till nio personer och enligt Adler har man skapat ett grymt team.

Habity är en allt-i-allo-tjänst för hela hemmet

Habity är en tjänst som ska täcka allt som rör bostaden. Idag finns en beta-tjänst av appen. Genom att koppla upp sig mot sin bank kan man få en totalbild av bostadens alla kostnader.

Genom appen kan man också se vilka bostäder som finns ute till salu. Om man är intresserad av att sälja sin egen bostad kan man lägga upp bilder på den och  man kan också se tidigare försäljningsstatistik. Vidare ska man kunna boka upp andra tjänster som städhjälp, fönsterputsning och flytthjälp.

Habity hjälper dig att hitta den bostaden du söker i ett specifikt område

Enligt Abler är fastighetsbranschen efter i digitaliseringen, trots att fastighetsbranschen är en av världens största branscher.

Habity har idag 5,5 miljoner registrerade bostäder. Till det har man dessutom byggt en digital brevlåda. 

I appen där man kan lägga upp den egna bostaden kan man även se andra bostäder. Ser man något man gillar ska man kunna ”knacka” på dörren digitalt och fråga om ägaren vill sälja bostaden. 

Idén till detta fick de från en kompis förälder som letade bostad på Gotland. Han var intresserad av att köpa en hästgård men kunde inte se att det fanns några som var till salu. Han valde då att åka dit och knacka dörr för att se om det fanns någon som kunde tänka sig att sälja sin hästgård. Flera gårdsägare var positiva och kände att de skulle kunna sälja gården till ett pris som de kände var rätt.

Hemlighetsfulla om betaltjänstlösningen

När det gäller betaltjänst-tillståndet som man nyligen fått godkänt från Finansinspektionen är Adler hemlighetsfull i hur det ska användas. Troligtvis kommer det finnas någon form av betallösning i appen med tanke på att Fredrik Rimmius som var med och utvecklade Klarnas checkout är medgrundare till Habity.

Enligt Adler finns det en hel del på ritbordet och de måste kunna stå på egna ben för ha en fungerande verksamhet inom det här området.