Tips & råd

Att ta körkort kan för vissa bli mycket kostsamt. Det är därför heller inte konstigt att många faktiskt inte har råd att finansiera sitt körkort. För dessa kan det återstå att ta ett lån för körkortet. Att låna till körkortet behöver inte vara något negativt. Tar du ett fördelaktigt lån så har du vunnit en egenskap och en ”CV-höjare” för resten av livet. När du tar körkort finns det även andra saker att tänka på för att göra det så billigt som möjligt.

1. Låna till körkortet

Att låna till körkortet kan ta många former. Exempelvis kan du ta ett litet lån eller ett stort lån, eller kanske genom ett kontokredit som du använder i den mån du behöver det. Oavsett vilket alternativ du väljer så är det klokt att jämföra lånen så att du inte betalar onödigt mycket för ditt körkort.

2. Delbetala ditt körkort 

Många körskolor erbjuder delbetalningar av sin tjänster. Var dock observant, många gånger kan detta bli ett dyrare alternativ än att faktiskt låna pengar. Beroende på körskolan kan dessa delbetalningar ta olika former. Vissa erbjuder långtgående finansieringsplaner medans andra har mer enkla sätt att delbetala sina avgifter.

3. Använd besparingar 

Har du besparingar som täcker körkortet så är det klokt att använda dessa. Detta eftersom att det är det mest förmånliga alternativet. När du planerar att finansiera körkortet med besparingar kan det vara klokt att vara uppmärksam på hur mycket ditt körkort kan komma att kosta. Eftersom att körkortet är mycket individuellt möter de allra flesta olika kostnader.

4. Ta körkort i tjänsten 

Om du ska söka jobb som kräver körkort är det ofta ett krav att du har det redan innan.  Vissa arbetsgivare som militären och transportfirmor kan i vissa fall dock betala körkortet om det används i tjänsten. Även om det kan kosta en mindre summa att ta ett körkort i tjänsten är det ofta betydligt billigare än att finansiera det själv.

Hur du finansierar körkortet varierar självklart din ekonomi.  Väljer du att delbetala eller låna så är det viktigt att inte ta i för mycket. Skuldsätt dig aldrig i ”onödan”, var ärlig med din ekonomiska situation – kanske behöver körkortet vänta ytterligare några månader.

Minska kostnaderna för körkortet genom att öva

Det kanske låter simpelt, men att öva innan du tar teoriprovet eller uppkörningen kan spara dig mycket pengar. I vår otåliga nutid blir det allt vanligare att man ”chansar” på att man kan klara en uppkörning. Samtidigt drygar körskolelärare ofta ut på processen in i det sista – det gäller med andra ord att hitta en mellanväg. Det finns även flera tips för att spara pengar på sitt körkort och slippa ett allt för dyrt lån:

  • Var förberedd. Som nämnt i inledningen gäller det att vara förbered för att spara pengar. Genom att inte behöva spendera tusentals kronor på flera uppkörningar och teoriprov så slipper du en stor del av de utgifter som annars kan uppkomma.
  • Kör privat. Att öva med körskolan kan vara mycket lärorikt, men samtidigt så är det ofta onödigt dyrt. Kör mycket privat så slipper du öva med körskolan på de grundläggande sakerna som växling, motorbroms och så vidare.
  • Plugga med appar. Idag finns det smarta appar för att plugga teorin. Dessa kostar ofta runt 100 kr och innehåller i stort sett hela teoriboken samt tonvis med frågor kring begrepp och skyltar.
  • Låna kurslitteratur. Kurslitteratur till körkortet kan ofta kosta mycket, men kan vara skönt att ha även om man har appar som innehåller i stort sett samma sak. Vill du ha kurslitteratur finns det troligtvis någon i din bekantskapskrets som nyligen tagit körkort och som kan låna dig böckerna under en tid.
  • Var observant när du åker bil. Att lära sig mer om att köra bil behöver inte ske under så organiserade former som många tror. Var observant när någon annan kör, hur använder de bilens olika funktioner, hur planerar de sin körning och så vidare. Var frågvis så lär du dig!

Genom att följa dessa tips kan du minimera dina utgifter och om så är fallet, minska dina lånekostnader.