Foto: Finansinspektionen

Bolån

Finansinspektionen tror att bolånemarknaden står inför ett vägskäl. De små, nya och innovativa aktörerna pressar storbankernas räntor. Dock saknas möjligen belägg och tillstånd för allt de lovar.

Många nya utmanare har dykt upp på bolånemarknaden den senaste tiden. En av de mest omtalade är Enkla, som utlovar en anmärkningsvärt låg ränta. Traditionella banker erbjuder sällan en ränta under 1,5 procent. Enklas svar är en ränta på 0,95 procent.

FI spår bolåneförändringar

Erik Thedéen är chef vid Finansinspektionen (FI). Han att bolånemarknaden står inför en stor förändring. Trots att utmanarna i nuläget är små tror han att de kan få mycket att säga till om angående framtidens bolåneräntor.

Tips! För den som är intresserad av att lära sig mer om bolån har vi på Låneguiden skrivit en utförlig guide om bolån.

Thedéen förklarar vidare att bolånemarknaden är väldigt riskfylld. De snabba svängarna gör att aktörens storlek spelar liten roll.

Myndigheter som FI har sedan tidigare bra koll på de traditionella bankerna; det gör att förändringar är lättare att förutse. De nya utmanarna har dock ingen historik och skiljer sig mycket från sina konkurrenter i uppbyggnad. Det gör det nästintill omöjligt att se hur stor deras påverkan blir på marknaden.

– Det vi nu ser kan eventuellt vara början på ett väldigt stort skifte på den svenska bolånemarknaden, berättar Thedéen för Svenska Dagbladet.

Enkla tar stormsteg – hamnar i blåsväder

Låneguiden har tidigare rapporterat om kontroversen kring Enkla.

Det finns två anledningar till att företaget har blivit så omtalat. Dels är de relativa nybörjare på marknaden, med enbart fem år på nacken. Den andra anledningen är deras innovativt låga ränta, som sätter ordentlig press på de traditionella bankerna. Kombinationen resulterar i en hastig framgångssaga.

Företagets kontroversiella sida ligger i gråzoner med tillstånd. I nuläget är Enkla inte en bank, utan ett företag med tillstånd att hantera bostadskrediter. Summorna som företaget tänkt låna ut ligger dock i klassen av 100 miljarder kronor. Skulle summorna uppgå till det kan företaget behöva registrera sig som bank eller kreditinstitut. Dessa tillstånd är dock i nuläget tillhandahållna.