Finansinspektionens vice generaldirektör, Martin Noréus. Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com, Pressbild/Finansinpektionen

Banknyheter

I våras kom Finansinspektionen ut med en rapport där det stod att man genomfört 70 undersökningar om penningtvätt de senaste två åren. Flera oberoende källor kan dock avslöja att uppgifterna är falska och istället vill myndigheten bara skönmåla sina insatser.

I april i år publicerade Finansinspektionen en rapport om penningtvättstillsynen under åren 2016 och 2017. Myndigheten konstaterar där att man genomfört hela 70 undersökningar under de två åren.

Nu visar det sig dock att uppgifterna inte stämmer. SvD har varit i kontakt med flera oberoende källor som haft insyn i FI:s arbete. Alla säger att uppgifterna är felaktiga och att det nästan blir komiskt för personerna som jobbar på penningtvättavdelningen att det skulle hunnit med att genomföra 70 ärenden.

En undersökning ska innehålla flera olika moment och uppfylla en mängd krav. Ett enda ärende kan ta flera månader och ibland upp till ett år att slutföra och då jobbar ändå flera personer med samma fall.

Inte ett enda ärende påbörjades 2017

En av källorna SvD varit i kontakt med kan inte påminna sig själv om att myndigheten påbörjat ett enda penningtvättsärende under 2017. Istället var man fullt upptagna med att avsluta ärenden man påbörjade året innan.

Ytterligare en källa ställer sig frågande till att FI skulle ha hunnit med 70 ärenden.

– Om man skryter med att man har gjort cirka 70 undersökningar: Hur kan det då komma sig att man inte har hittat någonting? Så ofelbara är inte svenska banker. Senast FI utfärdade en penningtvättsanktion var 2015, säger en källa till SvD.

Vice generaldirektören säger att rapporten inte stämmer

När SvD konfronterar Finansinspektionens vice generaldirektör, Martin Noréus, säger han att uppgifterna om 70 tillsynsärenden inte stämmer. I själva verket handlar det om ett tiotal ordentliga utredningar och resterande undersökningar var enkätundersökningar som skickades ut till svenska sparbanker.

Noréus säger att det hela rör sig om ett slarvfel och att när man skriver 70 undersökningar så menar man formella undersökningar och kartläggningar.

En källa säger dock till SvD att det inte rör sig om slarvfel och att Finansinspektionen i själva verket vill skönmåla sina insatser.