Närbild på Federal Reserve-byggnaden.Precis som förväntat höjer Fed styrräntan. Vi kan förvänta oss att Riksbanken gör detsamma på nästa räntemöte i april. Foto: MDart10/Shutterstock.com

Räntor

I går blev det klart att den amerikanska centralbanken Fed precis som väntat höjer styrräntan med 0,25 procentenheter. SvD Näringsliv har pratat med ekonomen Elisabet Kopelman på SEB, som menar att detta kan ge Riksbanken råg i ryggen.

Att besluta om styrräntan är verkligen en balansakt. Låter man räntan ligga kvar på samma nivå hjälper man bankerna, men då kan inflationen bli värre.

I det här fallet bedömde Fed att det var viktigare att få ned inflationen, och därför höjdes räntan till intervallet 4,75–5,00 procent.

Tidigare förväntades en höjning med 0,5 procentenheter

Tidigare prognoser hävdade att räntan skulle höjas med 0,5 procentenheter. Men sedan skedde krisen med Silicon Valley Bank. Nu verkar det som att Fed har gått in på en mjukare linje, enligt Elisabet Kopelman.

Centralbanken säger att det kan krävas åtgärder från politiskt håll också för att sänka inflationen. Man förväntar sig också strängare kreditvillkor för hushåll och företag.

Fed-chefen Jerome Powell säger att det nog är långt kvar till inflationen är nere på 2 procent igen, och resan kommer troligtvis bli skakig.

Svenska Riksbanken räknar med att höja räntan

Att Fed har höjt styrräntan gör förmodligen att Riksbanken känner sig ännu säkrare i sitt beslut att fortsätta höja räntan, menar Elisabet Kopelman. Sveriges inflation är ju också högre än USA:s. Inflationen här ligger just nu kring 9 procent, medan USA har en inflation på 6 procent.

Så kommer räntehöjningen påverkar USA:s ekonomi

Elisabet Kopelman säger att den höjda räntan troligtvis kommer strama åt de finansiella förhållandena. Detta kommer försvaga ekonomin, vilket är precis det Fed vill. Marknaden kommer nu göra mer av jobbet, så frågan är om Fed kommer behöva göra särskilt mycket mer efter detta.