Räntor

Många svenskar betalar mer för sina bolån än vad de behöver. Genom att förhandla om räntan kan du spara tusentals kronor varje år. Här är experternas tips på hur du lyckas med en ränteförhandling.

En majoritet av svenska bolånekunder skulle kunna få ned sina boräntor. Många glömmer antingen bort att förhandla med banken eller låter helt enkelt bli. Att få ned räntan behöver dock inte vara allt för svårt. Här kommer experternas tips på hur du lyckas med ränteförhandlingen.

Få koll på marknaden

Innan du ger dig in i en ränteförhandling måste du få koll på marknaden. Varje bank är skyldig att presentera både listränta och snittränta. Snitträntan är det räntesnitt bankens bolånekunder har och det är den du ska titta på. Genom att få koll på räntesnittet kan du veta vad du kan vänta dig och hur mycket du ska pruta på räntan.

– Din förhandlingsposition förbättras om du har koll på marknadsläget, säger Swedbanks tidigare chefsekonom, Cecilia Hermansson, till SvD.

Tänk även på att snitträntan går att pruta på så nöj dig inte bara med en ränta som motsvarar den.

Kontakta flera banker

Ta inte bara kontakt med din nuvarande bank. Kontakta ytterligare ett par banker och se vad du kan erbjudas för ränterabatt. Om du spelar bankernas erbjudanden mot varandra har du större möjlighet att få räntan sänkt.

Kontakta inte bara storbankerna, även uppstickarna kan vara bra att kontakta. De mindre långivarna brukar dessutom erbjuda bäst räntor.

Undvik bara att dra på dig för många kreditupplysningar vilket kan försämra dina möjligheter att få bra erbjudanden och lån i framtiden. Ett tips är att bara be om en ungefärlig ränta utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Får du ett bättre erbjudande än hos din nuvarande bank ska du inte vara rädd att byta.

Exempel! Har du en ränta på 1,89 procent och får ned den till 1,39 procent kan du spara 5 000 kronor om året per miljon. Har du ett bolån på tre miljoner innebär det 15 000 kronor om året.

Glöm inte att ta reda på hur länge ränterabatten gäller. När den går ut måste du förhandla igen.

Flytta flera tjänster till samma bank

Bankerna vill gärna att du har hela din ekonomi hos dem. Om du flyttar över en tjänst är det större chans att du erbjuds ränterabatt på ditt bolån. Men var noga med att du ska få någon rabatt för varje tjänst du flyttar över till banken.

– Den bästa bolåneaffären får du om du är beredd att flytta över alla lån och helst utöka bostadslånet för att amortera dyra konsumtionslån, säger tidigare finansmarknadsministern, Mats Odell till SvD.

Visa upp stabil ekonomi

Att låna ut pengar är en risk för banken och därför är det bra om du kan visa upp en stabil ekonomi. Det ökar dina chanser att få en bättre ränta.

Sammanställ hela din ekonomi. Skriv ned alla pengar som kommer in och går ut under en månad i ditt hushåll. Det är viktigt att banken får se att du har en stabil ekonomi med goda framtidsutsikter. Det gynnar dig i en förhandling.