två procenttecken med mynt i bakgrundenDu som har rörlig ränta behöver nog inte oroa dig för höjningar än på ett tag. Men många bolåntagare passar ändå på att binda sina räntor medan ränteläget är lågt. Foto: 1599686sv/Shutterstock.com

Bolån

Allt pekar på att boräntorna kommer vara fortsatt låga i flera år framåt. Men det kan ändå vara läge att se över sitt bolån. Kanske finns det möjligheter att förhandla ner sin ränta, eller att byta till en annan bank, skriver SvD Näringsliv.

Nollräntan kommer att ligga kvar fram till minst år 2024, tror Riksbanken. Det tyder på att vi kommer ha fortsatt låga bolåneräntor fram till dess, enligt privatekonomen Annika Creutzer.

Därför finns inte något behov av att binda räntan på kort sikt, enligt Boverkets analytiker Tor Borg. Men om något år kan det ändå vara bra att se över sina bolån. Just nu är nämligen vissa bundna räntor lägre, även om rörlig ränta historiskt sett har varit billigare.

Håll koll på ränterabatter och överväg att byta bank

Oavsett om du redan har bolån eller har ansökt om lånelöfte är det viktigt att pruta på räntan. Det gäller även om räntorna är fortsatt låga.

Bankerna ger nämligen ränterabatter ibland, som sedan försvinner efter tid. Se över den saken regelbundet för att ha koll på när du har rabatt på räntan och inte. 

Tips! Kolla om det lönar sig att byta bank i vår jämförelsetabell över bolån. Där kan du se aktuella räntor hos flera olika banker.

Var inte heller för lojal mot din bank, utan se dig om efter andra alternativ.

– Det är viktigt att välja bank, och inte hålla kvar vid samma gamla långivare som man alltid har haft, säger Tor Borg.

Billigt och tryggt att binda bolåneräntan

SBAB har märkt att fler kunder väljer att binda sina bolån just nu. Det beror förmodligen på just det låga ränteläget, snarare än på oro för förändringar. Det är också en trygghet när nu så mycket annat i ekonomin är osäkert på grund av pandemin.

– Det är billigt att binda räntan på tre år, i kombination med tryggheten att veta vad man kommer att betala varje månad, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

Trots det är det aldrig fel att kolla upp vilket utrymme du har i din ekonomi om räntorna ändå skulle bli högre. Var ligger gränsen för vad som skulle bli svårt att betala? Se sedan till att lägga dig lite högre än vad du har lånelöfte till, så att du klarar av en räntehöjning, tipsar Claudia Wörmann.