presidentkandidat joe biden håller tal med amerikanska flaggor i bakgrundenPå Stockholmsbörsen var det väntade resultatet att Joe Biden skulle bli vald till president, menar experter från flera svenska banker. Foto: Ron Adar/Shutterstock.com

Ekonomi

USA:s presidentval blev en riktig rysare, men i helgen stod det klart att Joe Biden blir den nya presidenten. Flera experter kommenterar vad utgången innebär för USA:s, och även för Sveriges ekonomi.

Biden tar över posten mitt i en pågående kris. Pandemin har lett till skyhög arbetslöshet, och under andra kvartalet gjorde BNP:n det största raset i USA:s historia, skriver SvD Näringsliv.

Det viktigaste för att hålla ekonomin i schack är att stoppa smittspridningen av covid-19. Det säger Robert Bergqvist, som är chefsekonom på SEB. Dessutom behöver ekonomin stimuleras akut.

Politisk balans i USA kan bli positivt för ekonomin

Presidenten styr dock inte över den ekonomiska politiken på egen hand, utan där har kongressen mycket att säga till om. Robert Bergqvist tror att republikanerna kommer ha fortsatt stort inflytande. Det kan vara en positiv sak för ekonomin, menar han.

– Att demokraterna inte verkar få kontroll över kongressen kan stoppa Biden från att gå för långt till vänster. Biden kommer att behöva hålla sig mer i mitten, vilket kan vara bra för ekonomin.

Större förutsägbarhet för företag

USA:s politik kommer bli mer förutsägbar under Bidens ledning än under Donald Trumps, tror Robert Bergqvist. Under Trumps tid har det funnits en osäkerhet för många företag som har påverkat ekonomin negativt, menar han. Det kan betyda mycket för företag att veta vilka spelregler som gäller på sikt.

När Trump tillträdde 2017 var USA:s ekonomi redan på väg uppåt. Trump eldade på detta med avregleringar och skattesänkningar. Detta har lett till ökad produktionsförmåga och därmed varit bra för delar av ekonomin.

Eftersom Bidens vinst var det väntade resultatet från många håll tror Robert Bergqvist inte att det kommer påverka den svenska börsen särskilt mycket i första taget.

Solenergiaktier går upp på Stockholmsbörsen

När Stockholmsbörsen öppnade i dag pekar kurserna stadigt uppåt. En lättnad för många investerare som förutsett valresultatet, skriver SvD Näringsliv.

Handelsbankens chefsstrateg, Claes Måhlén, tror att miljöföretag kommer tjäna mest på Bidens presidentskap. Framför allt aktier inom solenergi kommer att gå bra internationellt sett.

– Ett amerikanskt index av solenergiaktier hade gått upp 40 procent på två månader innan onsdagen, kommenterar Claes Måhlén.