Privatekonomi

Kronan går svagt nu och förklaringarna till det är många. Inte på nio år har kronan varit så svag mot euron som den är just nu. Nu varnar även experter för att kronan kan bli ännu svagare.

Inte sedan svallvågorna från finanskrisen har den svenska kronan varit så svag som den är idag. Många experter oroar sig över framtiden och vilken påverkan en svag krona kan ha på den svenska ekonomin.

Experter tror kronan kan bli svagare

Den svenska kronan har försvagats kraftigt. Den svaga börsen uppges vara en anledning, men även Riksbankens räntepolitik. Flera experter SvD talat med tror Riksbanken kommer vänta med en första räntehöjning. Själva har Riksbanken indikerat att en höjning kommer ske någon gång under det tredje kvartalet.

Skulle man dock välja att skjuta på höjningen till någon gång nästa år finns risken att kronan blir ännu svagare. 10,50 mot euron ser inte Handelsbankens chefsstrateg, Claes Måhlen, som en omöjlighet. En höjning någon gång efter sommaren tror han dock skulle leda till en starkare krona.

Kan få negativa konsekvenser för svensk ekonomi

Den svaga kronan kan på sikt få negativa konsekvenser för svensk ekonomi. Martin Enlund som är chefsstrateg på Nordea menar att exportföretagen gynnas av en svag krona. Däremot blir det dyrare att importera varor vilket märks av i svenskarnas plånböcker.

– När kronan försvagas brukar svenskarna inte åka i lika stor utsträckning till Europa och i stället ta en husvagnssemester till något ställe i Sverige istället, säger Martin Enlund.

Valutastrategen tror på en vändning

Alla är dock inte lika oroliga över en svagare krona. SEB:s valutastrateg Carl Hammer tror inte kronan blir mycket svagare än i dagsläget. Han tror den närmat sig botten mot euron och på sikt tar sig ned mot tio kronor igen. Någon omedelbar omsvängning är dock inte att vänta.

Anledningen till att kronan försvagats mot euron tror han beror på Riksbankens minusränta. Det är inte längre några investerare som vill investera i den svenska kronan.

– Det kostar helt enkelt pengar att placera i svenska kronor, säger han, till SvD.

Det ser han som ett tecken att Riksbanken helt enkelt inte vill ha en stark krona.