Förr eller senare riskerar räntorna att vända uppåt, och det kan få stora konsekvenser om vi inte förberett oss för det, menar chefsekonomen Annika Winsth på Nordea. Foto: Art3d/Shutterstock.com
Det är extremt tryck på villamarknaden just nu. De höga priserna kan medföra flera problem för samhället, säger två ekonomiexperter till SvD Näringsliv.
Bland annat växer klyftan mellan dem som vill in på bostadsmarknaden och dem som redan har en fot inne. Det tycker Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Den som redan är på bostadsmarknaden vinner på stigande priser och låga räntor, vilket inte de som står utanför gör.
Räntorna förblir inte låga för evigt
De extremlåga räntorna kommer inte heller att vara i evighet, menar hon. Om något händer, exempelvis att räntorna vänder uppåt eller att vi hamnar i lågkonjunktur kommer det att få långvariga konsekvenser för arbetsmarknaden.
Till exempel gör höga bostadspriser att företag får svårare att locka arbetskraft till orter där kompetensen behövs. Yngre personer kan även tvingas att ta lån tidigt, vilket försvårar både jobbyten, flytt och resor mellan orter.
Behövs åtgärder från Riksbanken och politiker
Annika Winsth menar att Riksbanken driver utvecklingen, till exempel med sina köp av obligationer på bostadsmarknaden. Medan Riksbanken tycker att det ligger på politikernas bord att ordna strukturen, tycker Annika Winsth att den finansiella stabiliteten är Riksbankens ansvar.
– Spricker en bubbla på bostadsmarknaden så är det ett jättehögt pris, det brukar ta tio år att komma tillbaks.
Den här bubblan kan spricka när som helst, tror Annika Winsth. Centralbankerna lär nämligen inte höja räntorna än på ett tag, för att det kommer medföra andra bekymmer på bostadsmarknaden.
Men chefsekonomen är även orolig över bristen på nödvändiga åtgärder från politiskt håll. Det är frågor som hon tror kan påverka utgången av valet 2022.
Ta höjd för tvärvändningar när du köper bostad
Seniorekonomen Robert Bergqvist på SEB tycker också att prisökningarna går för fort, vilket ökar riskerna för dem som ska in på arbetsmarknaden. Det rimliga borde ligga på 4–5 procents ökning, för då går den hand i hand med inkomstökningarna.
Han påminner också om att amorteringskravet kommer tillbaka till hösten.
– Hushållen får gärna själva stresstesta sin ekonomi för att se om man klarar både stigande räntor men och skärpta amorteringskrav. Det ska man egentligen alltid göra men speciellt nu när det går så väldigt fort, säger Robert Bergqvist.
Ett annat tips är att som ny på bostadsmarknaden även ta höjd för framtida nedgång av bostadspriserna när man en dag ska sälja.