En pappa sitter vid ett köksbord med sin dotter i famnen och med en laptop framför sig.Det är alltid bra att spara pengar till en buffert för oförutsedda utgifter. De som har svårast att spara till en buffert är ensamstående mammor och pappor. Efter att alla utgifter är betalda har ensamstående föräldrar kvar cirka 2 000 till 3 000 kronor i plånboken. Foto: Drazen Zigic/Shutterstock.com

Privatekonomi

Det är svårt att spara för ensamstående föräldrar. I slutet på månaden har ensamma mammor och pappor kvar runt 2 000 till 3 000 kronor i plånboken. Det är mindre än sambor i villa som kan ha upp till tio gånger mer, skriver SvD Näringsliv.

De flesta förstår att det kan vara svårt för ensamstående mammor och pappor att spara pengar. En rapport från Swedbank visar att det kan skilja tusentals kronor.

Rapporten visar hur mycket man faktiskt kan spara

Rapportförfattarna har tittat på hur ekonomin ser ut och vad som faktiskt blir kvar av lönen efter skatt, boendekostnader och när andra rimliga levnadskostnader är betalda. Med rapporten vill författarna ge en mer målande bild över vad folk kan spara eller konsumera för.

När det gäller rimliga levnadskostnader har Swedbank räknat med det som de flesta av oss räknar in i det normala livet, som exempelvis skor, kläder, hygienartiklar, dator, mobil, möbler, försäkringar, a-kassa och sportaktiviteter. Det som blir kvar när allt är betalt är det man kan spara eller välja att konsumerar på exempelvis resor, en bil eller annat.

Sambor med barn i storstäder har bra förutsättningar att spara

Gruppen sambor med barn i bostadsrätt i Stockholm har i genomsnitt cirka 26 000 kronor kvar tillsammans efter att skatt, boendekostnader och andra levnadskostnader är betalda.

De som har minst kvar i plånboken är gruppen ensamstående med barn. En ensamstående förälder som bor med två barn i en bostadsrätt i Umeå har i genomsnitt cirka 2 500 kronor kvar i slutet av månaden att lägga undan till sparande eller använda till konsumtion. Det är den lägsta siffran i landet. Även ensamstående föräldrar i storstäderna har det tufft.

Vart du bor och om du har barn är avgörande för sparandet

Enligt Swedbanks och Sparbankernas privatekonom, Arturo Arques, är den geografiska positionen och om du är ensamstående eller inte avgörande för hur mycket du kan spara. Oftast är siffrorna bättre för de som bor på orter där bopriserna är lägre än i exempelvis Stockholm och Göteborg.

Två månadslöner är en bra buffert

Arturo Arques anser att det är bra om pengarna som blir över går till en buffert på cirka två månadslöner. Det är alltid bra att ha om något dyrt går sönder eller att ha ”dra åt helvete-pengar” om chefen blir jobbig.

För sambor utan barn är det ganska lätt att spara ihop till en sån buffert medan ensamstående mammor får arbeta mycket mer. Men det betyder inte att de som har det bäst ställt alltid har en buffert. 

Enligt Carina Brännström på Swedbank, en av rapportförfattarna, finns det fler grupper än vad man tror som kan spara till en buffert. I slutändan handlar det om personliga val.