Foto: oleschwander / Shutterstock.com

Bolån

Uppstickaren Enkla har dragit igång ett bolånekrig i Sverige. Nu hyllar storbanken Nordea företaget för sitt arbete i ett hemligt brev.

Enkla har tagit bolånemarknaden med storm och varit den aktör som dragit igång det som nu kallas för bolånekriget. Man riktar sig till personer som redan har bolån och erbjuder en ränta på 0,95 procent, bundet över tre år.

Nordea tror Enkla kan uppnå målet på 100 miljarder

Enkla har som mål att fram till 2019 låna ut 100 miljarder kronor och därmed ta tre procent av den svenska bolånemarknaden. Siffrorna är det många som fnyser åt. Några som dock tror det är möjligt är Nordea. I ett hemligt brev från Nordeas avdelning för aktieanalys, Nordea Equity Research, till institutionella kunder berättar man att man varit på investerarlunch med Enklas vd, Alexander Widegren, och hans bror Marcus Widegren.

– De gjorde ett solitt intryck, skriver Nordea, rapporterar DI Digital.

Nordeas tidigare prognos om att Enkla kan låna ut 50 miljarder kronor fram till 2020 har efter lunchen förändrats. Storbanken utesluter inte längre att målet på 100 miljarder kan komma att uppnås.

– Vi kan inte utesluta att Enkla når sitt mål att låna ut 100 miljarder kronor under 2019.

Storbanken hyllar Enklas affärsmodell

I brevet fortsätter Nordea att hylla Enkla. Man anser att affärsmodellen är mycket sofistikerad då man utnyttjar smart finansiering, big data och maskininlärning. Nordea berömmer även Enkla då man likt bankerna ska följa amorteringskravet. Att bolånen dessutom är knutna till kontrakt med en livslängd på 40 år innebär en ökad säkerhet för bolånetagaren.

När Di Digital når vd:n Alexander Widegren är han inte intresserad av att kommentera brevet överhuvudtaget. Även Nordeas chef för Equity Research, Rickard Henze, vill inte kommentera brevet och dess innehåll.

Enkla har fått flera banker och bolåneinstitut att sänka sina räntor

Sedan Enkla lanserade sitt bolån på 0,95 procent har flera nya aktörer dykt upp på marknaden. Flera mer etablerade banker har även fått sänka sina bolåneräntor, bland annat Nordea. För någon vecka sedan beslutade man sig för att sänka boräntan på tre månader med 0,10 procent. Det var Nordeas andra räntesänkning under året. Totalt har man sänkt tremånadersräntan med 0,16 procent under 2018.