Man som använder ekonomiapp i mobiltelefonen och studerar en grafMed en ekonomiapp är det lättare att hålla koll på ekonomin. Det är dock inte alla företag som är seriösa, så se upp med vad du tackar ja till. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Privatekonomi

Ekonomiappar gör det enklare att hålla koll på sin ekonomi. Men även om det är både smart och bekvämt måste man enligt Finansinspektionen vara vaksam på vad man tackar ja till, skriver SvD Näringsliv.

Att ha hela sin privatekonomi samlad i telefonen under samma app är både enkelt och bekvämt. Men man bör vara försiktig med vad man tackar ja till, säger Finansinspektionen.

De nya tjänsterna, open banking, är bara början. Att samla alla sina banktjänster i en och samma app underlättar väldigt mycket för dig som privatperson. Om du är kund i flera olika banker kan du spara, investera, betala och låna pengar hos vilken bank du vill.

Banken som du är kund hos måste ge andra företag och banker tillgång till kundernas konto. Men du måste självklart godkänna att banken delar med sig av dina uppgifter.

Stora fördelar för många konsumenter 

Maria Sahlén, som är ansvarig för de finansiella tjänsterna på PWC, säger att open banking gör det lättare för kunderna att ha koll på sin ekonomi. Det blir också lättare för dem att fatta bra ekonomiska beslut. 

Men enligt Nordeas chef för open banking, Gunnar Berger, är det viktigt att kunden läser det finstilta innan man ger sitt godkännande till ett finansiellt bolag som inte är en traditionell bank. 

Gunnar Berger säger att de har sett hur data om deras kunder säljs av sociala media-aktörer till aktörer som kunderna inte vill ha något med att göra. Som kund måste man vara på sin vakt.

Den här sortens lösningar erbjuds av alla storbanker

I Sverige gäller sedan september nya direktiv från EU gällande betaltjänster. Genom de nya direktiven, PSD2, justeras betalningar och kontoinformation. Men investeringar och lån ingår inte i de nya direktiven.

Finansinspektionens chef för operativa risker, Åsa Thalén, säger att konsumenterna måste vara vaksamma och förstå vad de ger sig in på.

Krävs tillstånd från Finansinspektionen

Inom open banking kan även företag som inte är verksamma som banker verka. Bankerna måste ha ett särskilt tillstånd från Finansinspektionen och följa strikta regler. Även företag som inte är banker men som erbjuder appar med finansiella tjänster måste ha tillstånd från Finansinspektionen. Även de måste följa de hårda reglerna. 

Finansinspektionen är inte lika noggrann i alla länder

Regler för finansiella företag som inte är banker går inte att jämföra helt. För de företagen räcker det med att de har fått en licens från finansinspektionen i ett EU-lånd för att kunna verka inom hela EU.

Enligt Maria Sahlén på PWC har inte alla länder myndigheter som är lika noggranna. Det finns flera olika risker och det går inte att utesluta att företag som är mindre seriösa tar tillfället i akt att ta ut orimliga avgifter. Dessutom kan de sälja information om sina kunder. Det går inte att sia om framtiden men det kan bli mindre trevligt, säger Maria Sahlén.

Tink är en app som samlar hela din privatekonomi

Tink är ett av alla företag där kunder kan samla hela sin privatekonomi i en app. På Tinks hemsida utlovas det ”finansiell lycka på ditt sätt” med deras privatekonomiapp. På hemsidan står det också att du som kund genom appen kan spara, låna, investera och spendera som du vill.

Enligt Tinks grundare och vd, Daniel Kjellén, har deras privatekonomiapp 500 000 användare i Sverige.