Ekobrottsmyndigheten går inte vidare med någon förundersökning mot Nordea. Foto: Pressbild/Ekobrottsmyndigheten
Nordea misstänktes för inblandning i penningtvätthärvan med Danske Bank. Ekobrottsmyndigheten har tittat på fallen och väljer att inte gå vidare med en förundersökning. Nästan alla misstänkta brott är preskriberade.
För ett par månader sedan misstänktes Nordea ha kopplingar till penningtvätthärvan som även Danske Bank är indragen i. Miljardbelopp uppges ha tvättats via Danske Banks estniska filial och drygt 1,5 miljarder kronor misstänktes ha gått via Nordeas konton.
Ekobrottsmyndigheten har tittat på fallen men valt att inte gå vidare med en förundersökning mot Nordea.
– De överföringar som har skett till svenska bankkonton är relativt få och har omfattat en mindre del av det totalt anmälda beloppet, säger Anders Berndtson-Sandell, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till Ekot.
Nästan alla misstänkta brott är preskriberade
I stort sett samtliga transaktioner som skett via Nordeakonton är preskriberade. Alla utom en.
Berndtson-Sandell säger att varken beloppen det rör sig om, de inblandade bolagen i överföringen eller betalningsspecifikationerna utgör sådana omständigheter att man har anledning att misstänka att Nordea begått penninghäleri.
Penningtvätthärvan är den största i Europa
Penningtvättskandalen som Danske Bank är inblandad i har varit omskriven under hela hösten. Flera europeiska banker kan vara inblandade i det som beskrivs som den största penningtvättskandalen i Europa någonsin.
Totalt gäller misstankarna penningtvätt på cirka 250 miljarder euro. Några av kunderna ska bland annat bestå av högt uppsatta personer inom den ryska säkerhetstjänsten. Några ska till och med vara släkt med president Vladimir Putin.
Hela skandalen uppdagades när den tidigare Danske Bank-anställde Howard Wilkinson avslöjade vad som pågått hos bankens filial i Estland. Sedan dess har det funnits en omfattande hotbild mot Wilkinson, vilket vi på Låneguiden skrivit om tidigare.