Europeiska centralbankens huvudkontor.Just nu ser det ganska mörkt ut för företagsobligationer. Många svenska räntefonder består till stor del av europeiska företagsobligationer, vilket gör att de är de en stor risk för småsparare. Men ECB:s agerande har räddat flera svenska småsparare som valt att spara i räntefonder. Foto: ilolab/Shutterstock.com

Privatekonomi

Covid-19 har pressat både börser och fonder, speciellt de med företagsobligationer. Vissa fonder i Sverige har till och med stoppat uttag. Att läget inte är värre än vad det är beror på ECB:s agerande, skriver SvD Näringsliv

Svenska småsparare har utan sin vetskap lånat ut pengar till flera olika europeiska företag. Det har bland annat skett genom populära räntefonder hos Swedbank och Handelsbanken. Att ge ut en obligation är ett sätt att låna pengar. Eftersom företagsobligationer ger en högre ränta än vanliga statsobligationer har de blivit mycket populära. 

Genom att svenska räntefonder köper stora mängder europeiska företagsobligationer hamnar dessa företagsobligationer hos småsparare som väljer att spara i räntefonder. 

Osäkerhet kring krisande företag har stoppat handeln

För företagsobligationerna har det sett ljust ut fram tills för några veckor sedan, innan flera länder stängde ner och ekonomierna bromsades upp. Det har lett till att det råder en osäkerhet kring de krisande företagen i Europa och om de har möjlighet att betala tillbaka sina lån. Vilket har gjort att handeln med företagsobligationer har stannat upp.

I Norden har en liknande osäkerhet lett till att den populära räntefonden Spiltan har infört säljstopp. De som har investerat i Spiltan kan alltså inte sälja sitt fondinnehav just nu.

Annat läge för företagsobligationer hos storbankerna

När det gäller företagsobligationsfonder hos storbankerna är läget annorlunda. Där kan spararna sälja sitt innehav om de vill det. 

SEB:s pressansvarige, Niklas Magnusson, säger att deras fond är öppen för handel. Och enligt Niklas Magnusson har det varit problem med likviditeten, främst på den nordiska marknaden för företagsobligationer. SEB:s Företagsobligationsfond Hållbar har 10 miljarder i förvaltat kapital och 11 000 sparare. 

ECB:s stödköp bra för företagsobligationer

Den europeiska kreditmarknaden, som är SEB:s placeringsuniversum, har både god prissättning och tillfredsställande likviditet. Det gäller även för Swedbank, Handelsbanken och Nordeas populära företagsobligationsfonder, som också fokuserar på Europa. 

Anledningen till att en krasch av de europeiska företagsobligationerna har gått att undvika är delvis den Europeiska centralbankens enorma stödköp. En annan orsak är de mer omfattande stödpaketen som har införts i flera europeiska länder.