Det kommer att dröja tills Europeiska centralbanken höjer räntan. Eventuellt kan det bli aktuellt att sänka räntan ytterligare. Foto: Sonia Alves-Polidori/Shutterstock.com
RäntorDet kommer dröja till januari 2022 innan den Europeiska centralbanken höjer räntan enligt marknadens bedömning. Dock kan allt ändras beroende på vem som tar över som ECB-chef i höst skriver SvD Näringsliv.
Under våren valde Europeiska centralbanken att skjuta på räntehöjningen till början på nästa år. Enligt marknadens bedömning kommer det dröja till januari 2022 innan den Europeiska centralbanken höjer räntan. Dock kan allt förändras om det skulle visa sig att den som tillträder som ECB-chef i höst är en räntehök.
Räntepolitiken kan förändras beroende på vem som efterträder ECB-chefen
Samtidigt som det politiska spelet kring vem som ska efterträda nuvarande ECB-chef Mario Draghi arbetar Darghi och hans direktion med att dra upp riktlinjer för den framtida penningpolitiken.
Vem som kommer att efterträda Mario Draghi är ännu oklart. Den mest hökaktiga potentiella efterträdaren är chefen för den tyska centralbanken Bundesbank Jens Weidmann. Han har under en lång tid argumenterat för en stramare penningpolitik med högre styrränta.
ECB kan komma att sänka räntan ytterligare
Inför räntebeskedet som kommer under torsdagen tyder de flesta prognoserna på en svag tillväxt och en inflation som går nedåt. Istället för att ECB skulle höja räntan, vilket skulle vara första gången sedan 2008, kan det bli aktuellt att sänka räntan ytterligare och eventuellt göra en ny runda med stödköp av obligationer.
Redan i våras togs det ett första steg i den riktningen när ECB aviserade en ny omgång av TLTRO-lan till september. TLTRO-lan är långfristiga lån där räntan är extremt låg. Räntan kan vara så låg att de hamnar på minusnivåer vilket betyder att bankerna får betalt för att ta ett TLTRO-lan om de kan reservera lånen till hushåll och företag.
Det senaste beskedet från Mario Draghi är att ECB styrränta som idag ligger på rekordlåga noll procent inte kommer att höjas förrän tidigast 2020.
Finns risk för en utdragen lågkonjunktur
Enligt Elisabet Kopelman som är ekonom på SEB räknar man inte med någon räntehöjning vare sig under 2019 eller under 2020. De tror att ECB kommer stå fast vid bilden av att det kommer att ske en vändning uppåt. Dock är man ändå medveten om att det kan finnas nedåtrisker. En tung risk som tilltagit är om handelskriget mellan Kina och USA skulle spåra ur helt.
Samtidigt varnar ekonomer på amerikanska Pimco, som är en av världens mest inflytelserika när det gäller räntemarknaden, för att en global lågkonjunktur lurar runt hörnet.
Dock kommer inte lågkonjunkturen att bli lika tuff som under finanskrisen 2008 till 2009. Däremot finns det risk att den blir mer utdragen då det finns ett begränsat utrymme för stimulanser i penningpolitiken.
Hur långvarig nedgången kommer att bli i Sverige avgörs till stor del av om den svenska regeringen är kapabel till att genomföra skattesänkningar. Eller om de förmår att genomföra ökade investeringar utöver de automatiska stabiliseringsmekanismerna som exempelvis a-kassan som brukar slå till när det sker en konjunkturvändning nedåt.