Europeiska Centralbanken i Frankfurt exteriörtEuropeiska Centralbanken väljer att behålla nuvarande styrränta. Räntan ligger i dag på noll procent och den kan minska ytterligare under nästa år. Foto: EQRoy/Shutterstock.com

Räntor

Europeiska centralbanken (ECB) har valt att lämna styrräntan oförändrad. Styrräntan kommer att ligga kvar på noll procent. Samtidigt öppnar man upp för en ny runda av obligationsköp och räntesänkningar, skriver SvD Näringsliv.

Styrräntan förblir oförändrad. Enligt Europeiska centralbanken kommer styrräntan att ligga kvar på dagens nivå eller eventuellt på en lägre nivå till åtminstone i mitten av nästa år.

ECB bekräftar också att det kommer att utföras obligationsköp för att ersätta tidigare ägda obligationer där löptiden har löpt ut. Anledningen till det är att man vill att kreditgivningarna ska fortsätta och inte stanna av.

Bankerna kan sätta in pengar i ECB för att lyfta lönsamheten

För att fortsätta hålla tempot uppe i kreditgivningarna har ECB även flaggat för att det kan bli tal om att bankerna inte ska betala ränta utan i stället göra insättningar i ECB. Detta förväntas bidra till att lyfta lönsamheten hos bankerna. Att sätta in pengar i ECB-bankerna kostar idag 0,40 procent i ränta.

Efter beskedet från ECB steg Deutsche Banks aktie med lite mer än 5 procent på Frankfurtbörsen och samtidigt lyfte Nordeas aktie 1,4 procent. Om inflationsprognosen fortsätter att lägga sig under målnivån på medellång sikt kommer centralbanken att agera utifrån de verktyg de har, tillägger ECB.

Beskedet meddelades efter att inflationen i euroländerna har sjunkit under två procent, vilket är målnivån. Samtidigt flaggade USA:s centralbank Federal Reserve för stimulanser inom penningpolitiken.

Tecken på ekonomiska problem i Tyskland

Under veckan har det kommit nya tecken från Tyskland på ekonomiska problem som enligt indikatorer och inköpschefsindex verkar ha gått in i en lågkonjunktur där BNP sedan våren krymper.

Både euron och räntorna har tryckts ner inför beskedet om eventuella räntesänkningar och stödköp av ECB:s obligationer. Inför beskedet låg räntan på en tysk tioårig statsobligation på minus 0,39 procent, vilket är en historiskt låg nivå. Samtidigt hade euron pressats till 1,11 dollar. Det är väldigt nära den lägsta nivån på två år.

Efter räntebeskedet sjönk både euron och räntan något. Den tyska tioårsräntan har aldrig varit så låg och slog nytt historiskt rekord när den föll till minus 0,42 procent.