klädbutik utan kunder2020 var ett dystert år för svensk handel. December som är en viktig försäljningsmånad blev en mörk månad där försäljningen minskade rejält. Foto: Veja/Shutterstock.com

Ekonomi

Svensk handel lider. För sko- och klädhandeln har det varit mörkt under en längre tid och i december, som är en av de viktigaste försäljningsmånaderna, var det nattsvart för de fysiska butikerna, skriver SvD Näringsliv.

När siffrorna för kläd- och skoförsäljningen från december månad presenterades tidigare i veckan var det ingen munter syn. Siffrorna gällde både fysiska butiker och e-handel.

Nattsvart för handeln i december

Klädhandeln rasade med 42 procent i december samtidigt som den totala försäljningen sjönk med 26 procent under 2020.

Det kan jämföras med en nedgång med 32 respektive 19,5 procent för den totala handeln i butik såväl som e-handel.

Branschexperten Mikael Sandström, även tidigare ordförande i Svensk Handel, som även driver flera klädbutiker i Sverige säger att december är den största och viktigaste månaden på året. 

Rekommendationerna gjorde det svårt för mindre aktörer

Enligt Mats Hedenström, Svensk Handels näringspolitiska chef, är det katastrofsiffror. Det har funnits en framtidstro men ökade restriktioner och pekpinnar från politiska företrädare har lett till ett totalt mörker.

Inför julhandeln var rekommendationerna till allmänheten att handla online och undvika butiksbesök. De som har en väl utvecklad e-handel är framför allt de större aktörerna som exempelvis H&M och Lindex. Men många mindre aktörer som inte har en välutvecklad e-handel kan tvingas att stänga sin verksamhet på grund av likviditetsbrist. 

Under december bygger man upp likviditeten

December är den månad där försäljningen ökar för de allra flesta. Då ökar man likviditeten som ska täcka de varor som butikerna beställer in och som ska komma i februari eller mars. Likviditetsbristen gör att det blir soppatorsk för många, säger Mikael Sandström.

Den nya pandemilagen innebär begränsningar för butiksbesökare. Varje besökare ska ha 10 kvadratmeter. Om butiksytan är 100 kvadratmeter innebär det att det får vistas max tio personer i butiken inklusive butikspersonalen.

Förutom att det har gått dåligt i kläd- och skohandeln står även tusentals arbeten på spel. Många av de butiksanställda är unga eller utrikesfödda. När även besöksnäringen har det tufft kan det vara svårt för dem att hitta nya jobb.

Högre inflationstakt i december

Samtidigt var inflationstakten i december högre jämfört med månaden innan. I december låg inflationstakten på 0,5 procent. I november var inflationstakten 0,2 procent. Det ger en månadsförändring på 0,7 procent. Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna jämfört med samma period året före.