Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, delar med sig av dystra prognoser om svenska hushålls ekonomi de närmaste åren. Foto: Pressbild/Svenskt Näringsliv, SERSOLL/Shutterstock.com
Enligt en prognos från Svenskt Näringsliv kan svensk BNP minska med 1,2 procent om inflationen fortsätter öka. Chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt säger i en intervju med SvD Näringsliv att landets hushåll är rekorddeppiga.
Arbetsgivarorganisationen har också tagit fram ett alternativt scenario. Enligt den ligger tillväxten på noll under 2023 med en något lägre inflation nästa år jämfört med i år. Sven-Olov Daunfeldt menar att båda scenarierna är lika troliga.
Utvecklingen drivs nedåt av negativa hushåll som minskar konsumtionen på grund av stigande inflation och räntor. Det äter upp köpkraften.
Regeringen lägger fram sin första budget på tisdag
På tisdag kommer Ulf Kristerssons regering offentliggöra den första statsbudgeten. Daunfeldt hoppas att man fokuserar på elförsörjningen och kompetensförsörjningen i Sverige.
Flera av chefsekonomens kollegor menar att den svenska arbetsmarknaden är stark, men Sven-Olov Daunfeldt är inte lika övertygad.
– Företag skriker efter personal, oavsett vilka branscher man är i. Men man hittar inte personal, trots att vi har jättehög arbetslöshet. Det här är något som regeringen måste åtgärda, säger han.
Löneökningskrav från industrifacken eldar på inflationen
Daunfeldt är också kritisk mot löneökningskravet som industrifacken presenterade i måndags. De vill se en ökning av lönerna på 4,4 procent år 2023. Detta menar han skulle elda på inflationen och tvinga Riksbanken höja räntan mer än planerat.
Risken finns att man får en ond spiral där man pressar upp inflationen ytterligare. Lönsamheten sjunker för företagen och det blir svårt för dem att höja lönerna så pass mycket.