Kvinna tittar på kreditupplysning

Kreditvärdighet

Du som tidigare lånat pengar har säkerligen fått en kreditupplysning hemskickad. Vad denna verkligen innehåller är det dock få som vet. En kreditupplysning är ofta omfattande, men olika kreditupplysningsföretag kan ha olika undersökningspunkter vilket kan påverka ditt val av långivare.

Alla långivare använder kreditupplysningar

När du lånar pengar gör långivaren en kreditupplysning på dig. Detta eftersom att man vill undvika oseriös utlåning genom att minimera andelen lån som leder till betalningsanmärkningar och skuldsaneringar. Även om många ogillar kreditupplysningar så fyller de med andra ord en viktig funktion i samhället.

Tänk på! Även om du personligen ogillar kreditupplysningar fyller de en viktig funktion i samhället.

Anledningen till varför man ogillar kreditupplysningar kan skilja sig åt. Antingen kan det bero på att man tidigare haft en betalningsanmärkning vilket gör det svårt att låna, eller att man ser det som ett intrång i ens privatliv. Oavsett vad man tycker kan det dock vara bra att veta vad som faktiskt ingår i en kreditupplysning.

Kreditupplysningar är mycket omfattande

Eftersom att lån innebär en stor risk för långivarna så är det inte överraskande att kreditupplysningarna är mycket omfattande. De allra flesta kreditupplysningar har en utformning som liknar denna:

  1. Personuppgifter. Alla dina personuppgifter samt din inkomst och liknande hämtas vanligtvis från Skatteverket. Dessa uppgifter är till stor del avgörande för ditt kreditbetyg.
  2. Information från Bolagsverket. All information om ditt engagemang i företag och deras affärer hämtas direkt från Bolagsverket.
  3. Information från Kronofogden. Om du har en aktuell skuld eller tidigare haft det så registreras detta hos Kronofogden, där även kreditupplysningsföretag hämtar dessa uppgifter.
  4. Tidigare information hos kreditupplysningsföretaget. Vissa kreditupplysningsföretag som UC håller även en intern informationscentral. Detta innebär att de kan se tidigare kreditupplysningar och liknande.

Även om många kreditupplysningsföretag använder sig av liknande uppgifter så kan de även skilja sig åt i vissa avseenden. Detta kan ta sin form av hur de bedömer din kreditvärdighet i ”slutbetyget” eller att vissa ser mer förmildrande på vissa saker. En långivare som använder sig av en alternativ kreditupplysning kan därför ha en ”nisch” exempelvis att de accepterar lån med betalningsanmärkningar.

För dig som vet med dig att du har en betalningsanmärkning eller liknande kan det därför vara smart att vända sig till en av dessa långivare. Läs exempelvis om hur du tar både lån med betalningsanmärkning och bolån med betalningsanmärkning.

Flera olika kreditupplysningsföretag

Även om många förknippar kreditupplysningar med UC så finns det även andra aktörer på denna marknad. Det är även därför du kan låna utan UC via vissa långivare. Anledningen till varför låntagare kan ha olika preferenser angående kreditupplysningsföretag är eftersom att deras bedömningspunkter kan skilja sig åt. Eftersom att kreditupplysningen påverkar dels om du får lån eller inte, men även vilken ränta du erbjuds så är det inte konstigt att fler blir medvetna om detta.