Flera flerfamiljshus i äldre stil och flera olika fasadfärger.Priserna på bostadsrätter och villor fortsatte att stiga under oktober månad. Störst är prisökningen i Stockholmsområdet och Malmöområdet. Foto: lucasinacio.com/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Trots att coronaviruset började ta fart igen under oktober månad steg bostadspriserna både för villor och bostadsrätter. Även priserna på fritidshus fortsätter att stiga, skriver SvD Näringsliv.

Under oktober månad steg bostadspriserna för både villor och bostadsrätter. Även priserna på fritidshus fortsätter att stiga enligt Svensk Mäklarstatistik.

Positiv trend även på fritidshus

Priserna på villor och bostadsrätter steg med en procent i oktober jämfört med september månad. Sett till helåret har priserna på bostadsrätter stigit med sex procent och priset på villor har stigit med elva procent. Även priserna på fritidshus fortsätter att stiga och ligger i samma årstakt som villorna. 

Stockholm och Malmö hetast på bostadsmarknaden

Enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef, Per-Arne Sandegren, är Stockholmsområdet och Malmöområdet hetast på villamarknaden. I Storgöteborg varierar årstakterna mellan 10 och 13 procent, som gäller för både Stockholms- och Malmöområdet, enligt Per-Arne Sandegren.

Försäljningen av antalet bostadsrätter ökade under oktober månad med sex procent och uppgick därmed till 12 400 objekt. När det gäller antalet sålda villor ligger de på samma nivå som under 2019.

Bjurfors har fortfarande högt tryck på budgivningarna 

Bjurfors Stockholms vd, Fredrik Kullman, tror att oktober kan vara slutet på en period där priserna på villor och bostadsrätter har ökat. 

I en kommentar till SvD Näringsliv säger han bland annat att det finns en oro för en andra våg av corona och att man inte vet hur det kommer att påverka svensk ekonomi. Trycket är fortsatt högt med aggressiva budgivningar men prisökningarna kan börja avstanna.

Fortsatt stark marknad även för Erik Olsson

Konkurrenten Erik Olsson tycker också att bostadsmarknaden fortfarande känns stark, men samtidigt börjar man se mer osäkerhet när det gäller smittspridning och de skärpta rekommendationerna.

I en kommentar till SvD Näringsliv skriver Erik Olsson bland annat att bostadspriserna är på topp och att de säljer fler bostäder än någonsin. Det finns flera orsaker till att det sker en rotation på bostadsmarknaden. Bolåneräntorna som är fortsatt låga väger upp för att andra faktorer blir sämre.