Danske Banks huvudkontor i Köpenhamn. Foto: Kiev.Victor / Shutterstock.com

Banknyheter

Danske Bank har blivit skurkar i spåren av en omfattande penningtvättshärva i Estland. Vd:n Thomas Borgen har tillkännagivit sin avgång och bankens aktie har fallit med över 31 procent sedan årsskiftet.

Danske Bank utreds just nu för att ha varit delaktiga i en penningtvättshärva i Estland. Det rör sig om transaktioner som hanterats av en filial i Tallinn som Danske Bank tog över 2006. Filialen hade omkring 10 000 utländska kunder som genomförde 7,5 miljoner transaktioner mellan åren 2007-2015. Den totala transaktionsvolymen uppgick till cirka 2 100 miljarder kronor. Danske Bank beräknas bland annat ha tjänat 1,5 miljarder danska kronor genom att hjälpa ryska kriminella att undanhålla pengar från myndigheter.

När härvan är utredd kan jätteböter vänta Danske Bank. Banker som tidigare dömts för penningtvätt har fått böter på uppemot 80 miljarder kronor.

– När det handlar om en enormt stor härva, kan självklart böterna bli väldigt stora också, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, till TT.

Vd:n Thomas Borgen väljer att lämna Danske Bank

Advokatbyrån Bruun och Hjejle har i en rapport om de misstänka affärerna rentvått vd:n Thomas Borgen. Enligt advokatbyrån har han inte brutit några regler. Trots det meddelade Borgen under onsdagen att han avgår som vd för Danske Bank.

I ett pressmeddelande skriver han bland annat att även om han rentvåtts och levt upp till sitt juridiska ansvar så är det bäst att han lämnar.

– Det är tydligt att Danske Bank har misslyckats med att leva upp till sina åtaganden i detta fall av möjlig penningtvätt i Estland. Jag beklagar det djupt, skriver Thomas Borgen.

Borgen lämnar banken med 19 miljoner kronor

Thomas Borgen lämnar trots allt inte banken lottlös. Han uppges få med sig minst 19 miljoner kronor när han lämnar banken. De 19 miljoner kronorna motsvarar vd:ns tidigare grundlön från banken.

När Thomas Borgen meddelade sin avgång under onsdagen föll aktien på Köpenhamnsbörsen med över 5 procent. Bara sedan årsskiftet har aktien backat med hela 31 procent.