Foto: astudio / Shutterstock.com, Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Banknyheter

Danske Bank utreds just nu för en omfattande penningtvättshärva i Estland. Krisen banken upplever just nu har även smittat av sig på andra svenska banker efter att en nyhetsbyrå påstått att fler banker kan ha varit involverade.

Det är minst sagt en turbulent period Danske Bank upplever i dagsläget. Banken utreds just nu för att ha varit delaktig i en omfattande penningtvättshärva. Man uppges bland annat ha tjänat 1,5 miljarder danska kronor på att hjälpa ryska kriminella att undanhålla pengar.

Bankens aktie rasade när allt uppdagades och har bara i år gått ned med över 41 procent. Även de svenska storbankerna har påverkats av skandalen. Swedbanks aktie gick i tisdags ned med 2 procent och på en vecka har den gått ned med över 11 procent. Även SEB föll med 2,5 procent, medan Nordea och Handelsbanken backade med 1 procent.

Nyhetsbyrån orsaken till storbankernas ras på börsen

Orsaken till svenska storbankernas börsfall uppges vara en nyhetsartikel som nyhetsbyrån Bloomberg publicerade förra onsdagen. I artikeln antydde man att fler banker än bara Danske Bank kunde varit involverade i penningtvättshärvan.

– Såvitt man kan bedöma idag verkar det inte vara fallet, men det påverkar fortfarande, säger Jonas Olavi, aktieanalytiker på Alfred Berg, till SvD.

Bloomberg menar att det Danske Bank nu utreds för bara ska vara toppen på ett isberg och att det i själva verket ska röra sig om mer pengar. Nyhetsbyrån säger att det totalt kan handla om fyra gånger så mycket pengar som slussats genom Estland med hjälp av andra banker.

Estlands centralbank dementerar Bloombergs uppgifter

Uppgifterna om att det hela ska röra sig om både mer pengar och fler banker dementeras kraftigt av Estlands centralbank.

Även om uppgifterna inte stämmer är skadan redan skedd för svenska banker och även andra banker runt om i Europa har påverkats.

– Det är enormt skakigt för europeiska banker just nu. Börskurserna går ner, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på den franska banken Exane Paribas, till SvD.

Det är dock inte bara penningtvättsskandalen som sänker bankerna, även andra politiska risker har påverkat börsfallen menar Andreas Håkansson.