Danske Banks logga på en fasadDanske Banks sparrobot ska hjälpa svenskarna med sitt sparande. Foto: Gints Ivuskans/Shutterstock.com

Banknyheter

Danske Bank lanserar en sparrobot som ska hjälpa svenskarna att ta kloka beslut i sitt sparande, det skriver Breakit. I dagsläget sparar svenskarna 1 700 miljarder kronor i sparkonton helt utan ränta. Med sparroboten kan svenskarna få hjälp att hitta det sparande som passar dem allra bäst.

Idag har svenskarna omkring 1 700 miljarder kronor på sparkonton med låg eller helt utan ränta. Den som har sina pengar på ett sparkonto utan ränta kan heller inte få pengarna att växa. Detta vill Danske Bank ändra på och därför lanserar man sparroboten June.

Roboten ska ge svenskarna personliga rekommendationer på vilket sparande som passar allra bäst. June gör sin bedömning baserat på en persons ekonomiska förutsättningar och vilken risk personen är villig att ta i sitt sparande.

– Det är löjligt enkelt. När du väl har satt igång ditt sparande behöver du inte längre tänka på vilka sorts fonder du vill ha. June sköter förvaltningen åt dig och gör det väldigt smidigt, säger Martin Hagman, Affärsutvecklingschef Wealth Management på Danske Bank, till Breakit.

Roboten följer Danske Banks principer

För att användaren av June ska sprida sina risker investerar roboten inte bara i aktier utan även i företags- tillväxtmarknads- och statsobligationer. 

Roboten följer dessutom Danske Banks principer vad gäller ansvarsfulla investeringar. Det innebär helt enkelt att June inte kommer investera i exempelvis vapen eller bolag som strider mot mänskliga rättigheter. June investerar inte heller i bolag vars huvudsakliga intäkter kommer från olja eller kol.

Lätt att använda June utan att vara en expert

Det krävs inte några förkunskaper om fondsparande för att använda June. Tjänsten är lätt att använda för alla som bara vill få sina pengar att växa.

Förhoppningen med tjänsten är att fler ska komma igång med sitt sparande alternativt byta om man har ett sparande utan ränta. Martin Hagman anser att det är viktigt att svenskarna tar tag i sitt sparande framförallt med tanke på att befolkningen blir äldre och det innebär även att pengarna måste räcka längre. Med ett sparande utan ränta kommer pengarna aldrig växa.