Bolån

Efter lanseringen av Enkla har läget på bolånemarknaden förändrats drastiskt. Kriget mellan bolåneaktörerna är ett faktum. Nu sänker storbanken Danske Bank sin tvåårsränta till 1,29 procent.

Från och med idag sänker Danske Bank sin ränta med 0,56 procentenheter. En sänkning från den tidigare räntan på 1 85 procent. Räntereduceringen beror på den ökade konkurrensen på bolånemarknaden där flera aktörer försöker ta sig in. Det berättar Danske Bank i ett pressmeddelande som publicerades på deras hemsida under gårdagen.

Stojko Gjurovski, Danske Banks chef för Personal Banking i Sverige, menar i pressmeddelandet att den ökade konkurrensen är till kundernas fördel.

– En ökad konkurrens är bra för kunderna och här vill Danske Bank som en utmanare på den svenska marknaden vara med och ge både våra befintliga och nya kunder en av marknadens lägsta räntor, säger han.

Enklas intåg blev startskottet på bolånekriget

För några veckor sedan steg Enkla in på bolånemarknaden och blev en av aktörerna i det nu pågående bolånekriget. De presenterade en fast ränta på 0,95 procent bunden på tre år, i ett försök att konkurrera med storbankerna.

Lanseringen av Enkla har fått bolånemarknaden att göra en helomvändning och lett till att konkurrensen har ökat.

Nykomlingarna Hypoteket och Stabelo/Avanza är ytterligare exempel på nya aktörer på bolånemarknaden som fått tillstånd från Finansinspektionen att bedriva bolåneverksamhet.

Den nya räntan blir en av marknadens lägsta

Danske Banks minskade ränta är unik för bolåneaktörer med bankstatus. Med en ränta som är 20 punkter lägre än bankens snittränta räknas den nu som en av marknadens lägsta oavsett vilken bindningstid man jämför med.

Med hjälp av den nya räntan vill Danske Bank ge befintliga och nya kunder bättre förutsättningar. De vill ge kunderna chansen att ta del av en av marknadens lägsta räntor samtidigt som de får möjligheten att kombinera med ett komplett bankerbjudande.

– Många anser att två år är en lagom lång tidshorisont och därför valde vi att ta fram ett riktigt bra erbjudande på just två år. Vi vet också att en stor andel bolånetagare i Sverige har en högre ränta än 1,29 procent och därför är jag övertygad om att det här en av de absolut bästa räntorna man kan få just nu, säger Stojko Gjurovski.