En Bitcoin med svenska sedlar i bakgrundenVi går mot ett mer kontantfritt samhälle. Allt fler väljer att inte använda sig av sedlar eller mynt. Men det finns risker med att utrota kontanterna. Foto: Eakvoraseth/Shutterstock.com

Banknyheter

Sedlar och mynt i Sverige lever på lånad tid. Men det finns risker med att utrota kontanterna, skriver SvD Näringsliv.

År 1904 fick Riksbanken monopol på att tillverka pengar, men nu verkar det som att både sedlar och mynt sakta men säkert kommer att försvinna. 

I Sverige handlade vi länge med silverfärgade kronor och Semlor (den gamla tjugan). I samband med att mynt och sedlar fick ett nytt utseende övergavs kontanterna av många svenskar. Cash var inte längre king.

Kontanta betalningar minskar i handeln

I handeln minskar andelen betalningar med kontanter rejält. Enligt Riksbanken kommer Sverige inom en ganska snar framtid att bli ett kontantfritt land.

För handlare och banker är kontanthanteringen för dyr. Flera tycker dessutom att det är jobbigt att ha med sig kontanter och föredrar att använda kort eller swisha.

Finns risker med e-krona

Om Swish skulle få problem med tekniken, och om kortmarknaden skulle krascha skulle det ställa till det för det digitaliserade samhället, och man skulle behöva gå tillbaka till någon form av bytessamhälle. Det är något som Riksbanken är väl medveten om. Planerna på att införa en e-krona är en anpassning till den moderna utvecklingen.

Elektroniska kryptovalutor som exempelvis Bitcoin har funnits sedan 2009. I dag är det sällan som kryptovalutor används som pengar utan mer som en tillgång det spekuleras i. Kryptovalutor jämfört med valutor utgivna av en centralbank, som till exempel kronan, har inte någon fordran på en centralbank.

Digitaliserade pengar är inget nytt

I dag finns det redan snabbväxande betalningsalternativ på marknaden som har skapats av plattformar för e-handel och teknikjättar. Många pengar har redan digitaliserats genom bland annat Apple Pay eller Ali Pay. 

Riksbanken riktade redan i våras en skrivelse till Riksbanken om att se över lagstiftningen för att framtidssäkra den svenska kronan. Det fick dock ingen större effekt. 

Det borde vara en självklarhet att kunna välja e-kronor i stället för andra valutor från andra stora globala företag.