Tre trädfärgade kuber med bokstäverna F E D, en penna och några mynt.Den senaste tidens stigande inflation och den höga tillväxten är faktorer som avgör om Riksbanken ska höja räntan. Men det finns andra faktorer som spelar in. Den globala ekonomin styrs mycket av hur den amerikanska riksbanken, Fed, agerar gällande räntehöjningar. Fed kommer under onsdagen att meddela sitt räntebesked. Foto: Athitat Shinagowin/Shutterstock.com

Räntor

Med stigande inflation och högre tillväxt kryper en räntehöjning allt närmare. Enligt flera experter väntas Riksbanken höja räntan om tre år. Men USA:s räntebesked i veckan är också viktigt för Riksbankens agerande, skriver SvD Näringsliv.

Den globala återhämtningen har överraskat med en högre tillväxt och en inflation som har stigit oväntat mycket. Vi går dessutom mot mer ”normala” förhållande med slopade restriktioner. Trots det verkar Riksbanken inte ha några planer på att skrota stimulanserna. 

Experterna räknar med att det dröjer innan Riksbanken höjer räntan

Flera experter räknar med att styrräntan lämnas oförändrad och att Riksbanken fortsätter med stödköpen till årsskiftet, enligt den tidigare planen.

Det finns flera bedömare som tror att Riksbanken redan under 2022 kommer att minska sin enorma portfölj av obligationer som de har byggt upp under pandemin.

Men Riksbanken har inga planer på att minska portföljen under nästa år. Det lutar mer åt att de behåller portföljen och gör nya stödköp när de befintliga obligationerna löper ut.

Den höga inflationssiffran gör analytiker tveksamma

Enligt Nordeas chefsanalytiker, Torbjörn Isaksson, kommer det inte dröja alltför länge innan det sker en räntehöjning med tanke på den höga inflationssiffran på 2,4 procent som presenterades förra veckan för augusti.

Handelsbankens chefsekonom, Christina Nyman, är fortsatt tveksam till att räntan kommer att höjas innan. 

Om spekulationerna stämmer och räntan höjs i slutet av 2024 skulle styrräntan för första gången på tio år ligga på plus. 

Norge väntas höja styrräntan

Under torsdagen väntas både den norska centralbanken och den Nya Zeeländska centralbanken att höja sin styrränta. När det gäller penningpolitik anses de vara de mest hökaktiga i världen. 

En av experterna som SvD Näringsliv talat med är Peder Beck-Friis, kapitalförvaltare på amerikanska Pimco i London. 

Enligt Peder Beck-Friis finns det två faktorer som bidrar till ett annat läge i Norge. Dels är inflationsförväntningarna mycket högre i Norge och dessutom har oljepriset stigit.

Finns ingen anledning för Riksbanken att höja räntan än

Även om inflationslyftet på 2,4 procent i augusti i Sverige var oväntat stort är det fortfarande en bra bit kvar tills dess att Riksbanken måste agera.

Han hänvisar till de nivåer på 4 procent i USA och 3 procent i Storbritannien och menar att det inte finns någon anledning till att Riksbanken inte skulle kunna tolerera 4 procent.

Feds penningpolitik är delvis avgörande

När det gäller den globala penningpolitiken är det den amerikanska riksbanken Fed som styr mycket. Peder Beck-Friis räknar med att Fed kommer att börja dra ned på sina stödköp i slutet av året och om något år kommer stödköpen att upphöra helt. Räntan förväntas ligga kvar under en tid och man räknar inte med att Fed höjer räntan förrän om två år.