En kvinna och en man sitter och får hjälp av en bankkvinna.Länsförsäkringar tror på nollränta men om du är orolig och arbetar i en coronakänslig bransch kan det vara läge att binda bolånet. Foto: Kinga/Shutterstock.com

Bolån

Snart är det dags för riksbankscheferna att fatta nästa räntebeslut. Emma Persson på Länsförsäkringar tror att Riksbanken väljer att behålla nollräntan, men däremot uppmuntrar hon bolånekunderna att förhandla om räntan väl, skriver SvD Näringsliv

I slutet av november är det dags igen för Riksbanken att lämna besked om räntan. Samtidigt är inflationen låg och vi är inne i en pandemi som tycks förvärras både i Sverige och i Europa. 

Länsförsäkringar tror på nollränta

Länsförsäkringar anser att det behövs mer stimulanser och de tror att Riksbanken kommer att göra fler tillgångsköp vilket de beräknar uppgå till mellan 100 och 200 miljarder kronor. 

Vidare tror inte Länsförsäkringar att Riksbanken kommer att sänka räntan, det är inget som ligger i korten nu. Läget i världen är osäkert, men trots det har det ändå kommit positiva nyheter om att läkemedelsbolagen har tagit fram ett vaccin mot Covid-19, men det är ingen seger som vi ska ta ut i förskott. 

Se över din ekonomi

Räntebeskedet kan även påverka privatekonomin. Emma Persson anser att alla bör se över sin ekonomiska situation speciellt om man arbetar i branscher som är coronakänsliga. Även om du inte arbetar i en coronakänslig bransch bör du ändå gå igenom din ekonomi och agera om du känner dig orolig för en höjd bolåneränta

Bind bolånet om du är orolig

Just nu går det att skaffa en försäkring för oförutsedda händelser för en mindre summa och Emma Persson säger att de som är oroliga eller inte har så stora marginaler i sin privatekonomi kanske borde göra det. Dessutom kanske man ska se över sina boräntor eftersom de bundna boräntorna ligger på väldigt låga nivåer.

Däremot ska du inte binda din boränta om du planerar att byta bostad inom en snar framtid eftersom du riskerar att få betala en ränteskillnadsersättning om du löser ett bundet lån i förtid. Även de som klarar av att spara till en buffert för stigande räntekostnader kan behålla den rörliga räntan.